Kinezi izveli zahvat koji niko do sada nije uspio

Avaz.ba
29.09.2017 11:39
A
A
A

Tim kineskih naučnika uspio je da koriguje genetsku anomaliju na ljudskim embrionima nosiocima ozbiljnog nasljednog oboljenja krvi talasemije, što je prvi put urađeno do sada.

Precizna "hemijska hirurgija" izvedena je na ljudskom embrionu da se ukloni genetska anomalija, rekli su danas kineski istražitelji za BBC.

Tim naučnika na univerzitetu Sun Jat-sen svojom tehnikom korigirao je jednu jedinu grešku u tri milijardi takozvanih slova genetskog koda čovjeka. Talasemija je genetsko oboljenje koje sprečava ispravnu proizvodnju hemoglobina, supstance u crvenim krvnim zrncima i omogućava prijenos kiseonika kroz tijelo. Bolest u svom najtežem obliku izaziva potencijalno smrtonosnu anemiju i povezana je sa mutacijom gena nazvanog HBB.  

Upotrebom nove tehnike genetskog ispravljanja kojim se hemijski modificira DNK, kineski naučnici uspjeli su da isprave jednu od varijanti te mutacije na ljudskom embrionu napravljenom u laboratoriji.

Njihov rad oprezno su pozdravili drugi stručnjaci za genetiku.  

- Ovo predstavlja značajan tehnički napredak - rekao je profesor genetike na univerzitetu u Kentu, ali je dodao da "etičke posljedice genetskih izmjena embriona treba bliže ispitati, a prva briga treba da bude bezbjednost - rekao je.