NAUKA

Naučnici se oglasili o postojanju planete X

Avaz.ba

5.10.2017

Sigurno ste čuli da teoretičari zavjere konstantno najavljuju da će Zemlju uništiti upravo planeta X ili Nibiru, a njeno postojanje NASA nikada nije potvrdila. 

Čini se da naučnici sada počinju da mijenjaju mišljenje i kažu da ne odbacuju mogućnost njenog postojanja, kao i da su sve vijesti vezane za ovu planetu čisto vađenje iz konteksta i pretjerivanje. 

Kako kažu, sve i da postoji, nije nikakva prijetnja po Zemlju. 

Astronomi su, navodno, pronašli dokaze da postoji nevidljiva deveta planeta u našem Sunčevom sistemu. 

- Postoji pet različitih linija opservacionih dokaza koje ukazuju na postojanje devete planete - kaže astrofizičar koji se nada da će u saradnji sa svojim mentorom u narednih par godina uspjeti da locira planetu. Kako kaže, postoje indicikacije da se među udaljenim objektima krije i planeta koja se toliko pominje. 

Najjači dokaz koji postoji trenutno jesu gravitacioni talasi koji se mogu detektirati u interakciji sa drugim objektima u Sunčevom sistemu, a koji su veoma jaki i dolaze iz velike udaljenosti. Dva naučnika vjeruju da je misteriozna planeta deset puta veća od Zemlje i 20 puta dalja od Sunca od Neptuna. U lociranju planete pomaže im Subaru teleskop, a svoj posao obavljaju iz Mauna Kej opservatorija na Havajima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.