NAUKA

Izumljena plastika koja se sama popravlja

Avaz.ba

13.10.2017

Naučnici okupljeni na 243. nacionalnoj sjednici Američkog hemijskog društva predstavili su plastiku koja se može sama popravljati kada se promijeni temperatura ili ako se plastika izloži svjetlu.

Nazovite je superplastikom ili kako god želite. Ova tvar potencijalno može imati vrlo široke primjene. Jedna od njih mogla bi biti popravak oštećene plastike na mobitelima. 

Profesor Marek W. Urban, prezentirao je istraživanje koje pokazuje kako plastika mijenja svoju boju kada je oštećena. Kada se izloži svjetlu ili promjeni temperature, plastika će popuniti “praznine” u sebi. Neki su ovo “punjenje” uporedili s “krvarenjem” i iscjeljenjem rana na ljudskoj koži, budući da plastika pocrveni kada je oštećena. 

Plastični materijal ima “molekularne mostove” koji povezuju plastiku i čine mogućim njeno samoiscjeljivanje, odnosno samopopravak. 

Istraživački tim usredotočio se na istraživanje načina kako se plastika može regenerirati na ekstremno vrućim temperaturama.  Proizvođač automobila kompanijaa Nissan, početkom ove godine predstavila je samopopravljajuću futrolu za iPhone, a još jedan nezavisni tim naučnika nedavno je došao do nekih saznanja o plastici koja se sama popravlja pomoću “običnog svjetla.” 

Iako ovo neće pomoći vlasnicima iPhonea čiji su telefoni uglavnom napravljeni od stakla, mnogi proizvođači mobitela imaju barem jedan plastični model u svojoj ponudi.

Prof. Urban istakao je da se ova vrsta plastike može koristiti ne samo za mobitele i tablete, već i za branike na automobilima, dijelove aviona ili za oružane sisteme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.