NASA saopćila koje se katastrofe trebamo najviše bojati

Avaz.ba
17.10.2017 15:13
A
A
A

Iako imaju ambiciozan plan da je spriječe, ova katastrofa za sada je najrealniji i najbliži scenarij apokalipse.

Posljednja erupcija supervulkana u Jelovston Nacionalnom parku bila je prije 600.000 hiljada godina, te naučnici predviđaju da ako do nje ponovno dođe, dvije trećine SAD mogle bi biti uništene. 

Oblak vulkanskog pepela u potpunosti bi "izbrisao" sav biljni svijet te bi stvorio sloj debljine oko tri metra, a i ostatak svijeta ne bi izbjegao posljedice, a pretpostavlja se kako bi nastupila velika glad (prema procjeni UN rezerve hrane u svijetu bi potrajale tek 72 dana) te oružani sukobi.

Da bi se ta erupcija mogla dogoditi u skoroj budućnosti, odnosno da postoje pokazatelji buđenja super vulkana, potvrđuje i NASA koja ima vrlo ambiciozan povjerljiv plan kojim misli spriječiti globalnu katastrofu. 

Crna predviđanja

Velik dio teritorije SAD tada bi postao nenastanjiv zbog toksičnog zraka, svi letovi iznad kopna morali bi biti uzemljeni, a milioni bi napustili svoje domove, što je po naučnicima samo dio crnih slutnji.

Najveći dokaz da se približava trenutak erupcije punjenje je komora od magme rastaljenim stijenama - smatra Robert Smit (Smith), profesor geofizike na Univerziteta Juta koji je izradio studiju o ovom supervulkanu. 

Ipak, naučnici nisu sigurni koliko dugo traje proces punjenja komora prije izbijanja erupcije.

Jelouston Kaldera, prostor na kojem se nalazi vulkan, jedno je od najljepših destinacija prirodnih znamenitosti na svijetu, a njegovo ime u prijevodu znači kipući kotao. Tamo je 650 kilometara ispod zemljine površine vruća tačka magme koja se uzdiže sve do 48 kilometara ispod površine, u podzemlju se širi na gotovo 500 kilometara, a pogođeno bi bilo oko 7 hiljada četvornih kilometara SAD. 

Pored toga se nalazi uspavani vulkan koji je pod stalnim nadzorom stručnjaka. 

- Vulkan hrani magma iz dubokih slojeva, koja se približava površini, još od zadnje male erupcije prije 70.000 godina - tvrdi stručnjak za geološka istraživanja u Jeloustonu.

NASA-in plan za spas svijeta 

NASA je svjesna opasnosti koju predstavlja supervulkan Jelouston, iako se o tome ne govori puno u javnosti kako se ne bi širila panika. Njihovi su stručnjaci, nakon dužeg razmatranja, došli do zaključka kako je najbolje rješenje ohladiti supervulkan koji je zapravo divovski generator toplote, piše BBC.

Međutim, to baš i nije tako jednostavno kako zvuči. 

U laboratorijskim uslovima su izračunali kako bi supervulkan na rubu erupcije trebao biti ohlađen za oko 35 posto, a mogući način za postizanje toga je bušenje površine kako bi se ispustila para.

Međutim, takva operacija također nosi i veliki rizik - odzračivanje bi moglo napraviti eksplozivnu dekompresiju, pa su u NASA-i došli na ideju kako bi bušenje rupe bilo sigurnija solucija.

Takva rupa trebala bi biti duboka oko 10 kilometara te ispumpati dolje vodu pod visokim pritiskom. 

Cirkulirajuća voda bi se potom vraćala s temperaturom od oko 350 Celzija, polako oduzimajući temperaturu supervulkanu. Procijenjeni trošak takvog projekta iznosi oko 3,5 milijardi dolara te ima kvaku - treba uvjeriti političare koji raspoređuju novac na tako skupu investiciju.

Međutim, tamo bi se mogla izgraditi geotermalna elektrana, objašnjava Brajan Vilkoks (Brian Wilcox) iz NASA-e, dodajući kako bi se takvi planovi mogli primijeniti i na druge supervulkane u svijetu, piše express.hr.