NAUKA

Naučnici pronašli idealno mjesto za kolonije na Mjesecu

Avaz.ba

20.10.2017

Naučnici se već godinama pitaju da li bi tamna udubljenja na Mjesecu zapravo mogla biti ulaz u ogromne pećine koje je davno napravila lava koja se odlivala.

Naučnici iz Japana i SAD došli su do novog dokaza koji potvrđuje ove pretpostavke, što je dobra vijest za one koji traže pogodno i sigurno mjesto za život na Mjesecu.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Geophysical Research Letters pokazalo je da nekoliko otkrivenih tunela u blizini Marijus Hilsa mogu da se iskoriste za naučno ispitivanje sastava Mjeseca, ali i da služe kao potencijalno sklonište ljudima.

Bez sumnje, ove jame bi bile savršene za koloniste, piše Gizmodo.

Unutar dubokih rupa, ljudi bi bili zaštićeni od štetnih sunčevih zraka, varijacije temperature, ali i drugih opasnosti. Kako mjesec nema atmosferu, ova instant-skloništa su idealna, dodaje se.

Kako su u pitanju vulkanske cijevi koje se nalaze u vulkanskim lunarnim morima, ove formacije su nosile lavu do površine. 

Materijal je sabijan i kako se hladio, stvorile su se praznine.

Naučnici JAXA-e su analizirali podatke sa letjelice Selen, napravljene da proučava Mjesec i njegovu geološku historiju.

Na osnovu rezultata nove studije, ovaj instrument se pokazao kao dobar u detektovanju lunarnih lava cijevi. Uz pomoć sondi, naučnici su u ovim jamama uspjeli da primjete prepoznatljiv eho obrazac.

Osim što su uspjeli da dokažu postojanje tunela, tim naučnika je došao i do saznanja koliko su jame duboke i široke, a riječ je o najmanje kilometru i u visini i u širini.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.