Ona je "sljedeći Ajnštajn", a ima samo 23 godine

Avaz.ba
24.10.2017 23:43
A
A
A

Ne dešava se baš svakoj osobi, pa sve i da je vrlo pametna i inteligentna, da je upoređuju sa genijima kao što su Stiven Hoking i Albert Ajnštajn. Ipak, Sabrina Gonzalez Pasterski je mnogo više od pametnice, piše “Independent”.

Sa samo 23 godine, Pasterski je već uradila više nego što većina nas postigne tokom svog životnog vijeka. Kada je imala samo 14 godina, ova djevojka rođena u Čikagu, konstruisala je svoj prvi motorni avion – sama.

Kao da to već nije dovoljno impresivno – Pasterski je čak letjela u tom avionu preko jezera Mičigen, i tako postala najmlađa osoba ikada koja je sama vozila svoj avion. Za taj poduhvat bilo joj je potrebno dvije godine, a iskustvo je dokumentovala na Youtube-u.

Onda je diplomirala na Ilinois Akademiji matematike i nauke 2010. godine, i upisala se na prestižni Masačusets Institut tehnologije. U suštini, trebalo je da sačeka da bi bila upisana u školu, ali kada su profesori Alen Hagerti i Erli Marman vidjeli njen video, nisu imali sumnje.

- Vilica nam je pala kada smo vidjeli video. Njen potencijal je nesvakidašnji, - kazao je profesor Hagerti.

Nakon samo tri godine na Institutu, već je bila dostigla najvišu moguću prosječnu ocenu – 5.0. Sada radi na doktoratu na prestižnom Harvardu, ima potpunu akademsku slobodu a profesori se nimalo ne miješaju.

Da ponovimo, ima samo 23 godine.

Njena interesovanja su se promijenila, usmjerila je pažnju na fiziku. Interesuju je fenomeni crnih rupa, kao i kako gravitacija utiče na prostor i vrijeme – i upravo zato je upoređuju sa Ajnštajnom i Hokingom.

Ako njena istraživanja budu uspješna, otkrića u ovoj oblasti mogla bi u velikoj mjeri da promijene naše shvatanje univerzuma.

Pasterski snima sve svoje radove i stavlja na svoj sajt “Physics Girl”.