Otkrivena vrata na vulkanima

Avaz.ba
02.11.2017 19:44
A
A
A

U udaljenom pustinjskom dijelu Saudijske Arabije arheolozi su otkrili 400 misterioznih kamenih struktura postavljenih na ivicu vulkana.

Tek treba da se utvrdi tačna starost,a pretpostavlja se kako bi mogla biti izgrađena i prije 7.000 godina. Pomoću programa Google Earth pronađene su ove kamene strukture koje su naučnici nazvali "vratima". Stukture, gledano odozgo, zapravo podsjećaju na vrata, piše "Live Sience".

"Vrata" su izgrađena od drevnih ostataka lave, a neke od tih neobičnih građevina i do četiri puta su duže od fudbalskog igrališta.

Svrha struktura pronađenih u regiji Harat Hajbar u Saudijskoj Arabiji ostaje nepoznata. Pojasnio je da su u nepristupačnnim i negostoljubivim dijelovima polja lave, pronađena navedena "vrata". Na tim područjima oskudna je vegetacija i voda. Moglo bi se reći kako je za našu vrstu to područje veoma neprijateljsko.

Materijal od kojeg su vrata je kamen, a "ugrubo" su izrađeni zidovi koji su niski. Na vrhovima nekih vrata mogu se vidjeti ostaci tokova lave.

Najmanja "vrata" veličine su trinaest metara, dok su najveća dužine oko 518 metara. Više kamenih zidova koji formiraju pravougaoni dizajn imaju brojne strukture, a druge tvorevine imaju jedan zid s gomilama kamenja na krajevima.  Još nisu sprovedena konkretna arheološka ispitivanja iako ih je većina otkrivena putem satelitskih snimaka. Širom Bliskog Istoka, kako su otkrile prethodne analize, nalazi se hiljade kamenih struktura koje formiraju geometrijske oblike. 

Također, ima i onih koji su stari oko 8.500 godina i u obliku su točka. U jordanskoj oazi Azrak pronađeni su neki od njih. Moguće je i da imaju astronomsko značenje. Djeluju kao da su izgrađeni kako bi bili usklađeni s izlaskom sunca.

"Zmajevi" su drugi tipovi struktura kojima je primarna svrha korištenja bila za lov životinja.