NAUKA

Ispuštanje stakleničkih plinova ponovo raste, a odgovorna je ova zemlja

Avaz.ba

14.11.2017

Ispuštanje stakleničkih plinova porast će ove godine za dva posto i dosegnuti novi rekord, upozorili su jučer naučnici.

Emisije su od 2014. i 2016. stagnirale, ali ove će godine porasti uglavnom zbog Kine gdje su posljednje dvije godine padale, kažu stručnjaci.

Najnoviji podaci, predstavljeni u Bonu na međunarodnoj klimatskoj konferenciji, udarac su globalnom cilju smanjenja ispuštanja štetnih plinova kako bi se izbjegle oluje, toplinski udari i porast nivoa mora.

"Pokazalo se da vrijednosti iz prošle godine nisu bile gornja granica", navodi se u izvještaju "Global Carbon Projecta", grupe od 76 naučnika iz 15 zemalja.

Ispuštanje ugljičnog dioksida iz fosilnih goriva i industrije u 2017. za dva je posto veće nego u 2016. i na putu da dosegne rekordnih 37 milijardi tona, dodaju stručnjaci.

- Čini se da ispuštanje CO2 ponovo snažno raste. To je jako razočaravajuće - rekla je Korin Le Kver (Corinne Le Quere), direktorica centra "Tyndall" na univerzitetu Ist Anglia u Londonu.

U Bonu je jučer ujutro s radom započela 23. svjetska klimatska konferencija na kojoj će do 17. novembra učesnici iz više od 190 zemalja pokušati naći mehanizme za ostvarenje ciljeva iz Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015.

Njim se 195 zemalja obavezalo ograničiti globalno zagrijavanje na manje od dva stepena Celzijusa u usporedbi s predindustrijskim razvojem. Sporazum su potpisali šefovi država ili vlada, a do sada ga je ratificiralo više od 130 zemalja.

Brojni naučnici predviđaju da zacrtani cilj neće biti ispunjen jer vlade nisu poduzele dovoljno, a UN je upozorio da se svijet kreće prema scenariju u kojem će do 2100. temperatura narasti za tri stepena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.