NAUKA

Pronađen predbračni ugovor na klinastom pismu

Ilustracija

Fena

16.11.2017

Turski arheolozi su u provinciji Kajseri pronašli glinenu ploču na kojoj je uklesan predbračni ugovor, a ploča je napisana klinastim pismom na staroasirskom narječju, prenose agencije.

U ovom sporazumu se naime pokušao riješiti problem neplodnosti. U njemu se navodi ako par ne može dobiti dijete u periodu od dvije godine, tada će supruga dopustiti svom suprugu da pronađe ropkinju koja će postati surogat majka. Nakon rođenja prvog dječaka, ropkinja se mora osloboditi, rezultati su istraživanja koje je objavio časopis "Gynecological Endocrynology". 

Glavni istraživač prof. Ahmet Berkiz Turp sa Univerziteta Harran u Turskoj rekao je da je ropkinja morala biti oslobođena nakon rođenja prvog muškog djeteta, te da su se na takav način brinuli da posrodica ne ostane bez potomaka.

I u današnjem vremenu mnogi parovi pokušavaju dobiti dijete uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje, a u nekim državama zakon im dopušta da pronađu ženu koja će im roditi dijete. 

Ova glinena ploča je nastala za vrijeme Asirskog carstva u 25. stoljeću prije Krista, a izložena u Arheološkom muzeju u Istanbulu kao najraniji dokument u kojem se spominje neplodnost.

Na području Kultepea 1925. arheolozi su pronašli 1.000 ploča koje su bile napisane klinastim pismom. Ploče su se inače čuvale u drvenim škrinjama, košarama ili vrećama i one su dokaz kako je ta civilizacija imala uređen društveni sustav. 

Naselje je vjerojatno nestalo zbog požara. Mezopotamiju mnogi učenjaci nazivaju "mjestom gdje je počela historija". 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.