NAUKA

Kaplan: Presađivanje glave je izvan svake pameti

Fena

20.11.2017

Kontroverzni neurohirurg Serđo Kanavero (Sergio Canavero) vratio se s tvrdnjom da je prvo presađivanje glave na svijetu "u neposrednoj blizini", nakon što su kineski naučnici uspješno izveli prvo presađivanje glave na ljudskom lešu, prenose mediji.

Operaciju je vodio dr. Ren Ksiaoping (Ren Xiaoping), hirurg koji je prethodno transplantirao glavu majmuna i brojnih glodavaca. Očekuje se da će Medicinski univerzitet Harbin napisati cijeli izvještajo operaciji u narednih nekoliko dana 

Profesor Kanavero je vijest otkrio na konferenciji za novinare u Beču, a prenio The Telegraph. 

On je ustvrdio kako je ovaj poduhvat postignut tokom 18-satne operacije na Medicinskom univerzitetu Harbin u Kini, tokom koje je tim hirurga uspješno odrezao, a zatim ponovno spojio leđnu moždinu, živce i krvne žile u kralježnici i vratu.

- Prva ljudska transplantacija na ljudskom lešu je učinjena- rekao je Kanavero. 

Zamjena cijele glave između donora organa koji su u stanju moždane smrti je sljedeća faza i to je posljednji korak za formalno presađivanje glave zbog neposrednog medicinskog stanja- objasnio je Kanavero.

On je izjavio za USA Today da će se operacija održati u Kini jer naučne ustanove i vlasti Europe i SAD-a nisu bile voljne podržati spornu operaciju. 

- Amerikanci nisu razumjeli, a kineski predsjednik Ksi Đinping (Xi Jinping) želi vratiti Kini njenu veličinu- izjavio je uz ostalo Kanavero.

Planovi ekscentričnog Italijana za prvo uspješno presađivanje glave živog čovjeka bili su okruženi i potaknuti kontroverzama. Još 2015. godine procijenio je da će operacija biti obavljena do 2017. 

Iako je Kanavero proveo nekoliko prošlih godina pišući naučne studije o poduhvatu, masovne sumnje i dalje okružuju naučni legitimitet njegovih velikih obećanja.

Artur Kaplan (Arthur Caplan, šef medicinske etike u Medicinskom centru Langone na Univerzitetu u Njujorku, rekao je da je Kanavero "izvan svake pameti". 

-Sve i da je zahvat moguće izvesti, nemamo pojma kakav učinak hemija novog tijela može imati na transplantiranu glavu i mozak - dodao je Kaplan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.