Katastrofa koja se može desiti planeti mnogo prije vremena

Avaz.ba
30.11.2017 11:02
A
A
A

Zbog sve češćih erupcija, vulkani predstavljaju mnogo veću prijetnju po čovječanstvo nego što se ranije mislilo, upozoravaju naučnici iz Velike Britanije.

Analizirajući vulkansku aktivnost u prethodnih 100.000 godina, istraživači sa Univerziteta u Bristolu napravili su hronologiju supererupcija, koje mogu proizvesti oko 1.000 gigatona lave.

Vulkan Jelouston u Vajomingu u SAD označen je kao supervulkan, čija bi erupcija mogla u potpunosti da promijeni postojeću klimu na Zemlji. U studiji naučnika iz Bristola navodi se da se katastrofalne erupcije događaju na svakih 17.000 godina.

- U prethodnoj analizi iz 2004. godine pisalo je da se ovakve erupcije događaju na svakih 45 ili više hiljada godina. Sada se to umnogome promjenilo - kaže Džonatan Rudžer, jedan od istraživača.

Posljednje dvije supererupcije bile su prije 30 i prije 20.000 godina.

- Imali smo sreće što se nijedna erupcija od tada nije dogodila. Ali, važno je da to i cijenimo. Priroda nije uvijek precizna, zato moramo da budemo obazrivi, jer prijetnja uvijek postoji - nastavlja.

Još 2014. godine naučnici iz SAD upozorili su da vulkan u Jeloustonu „ključa“, a da bi u slučaju njegove erupcije gradovi u krugu od 300 milja bili potpuno prekriveni pepelom do koljena.