NAUKA

Naučnici uvjereni: Ovo je najstarija životinjska vrsta na planeti

Avaz.ba

1.12.2017

Morski sunđeri najstarije su u rodoslovnom stablu među svim neizumrlim životinjskim vrstama na planeti, zaključili su britanski naučnici, koji su okončali višegodišnje žučne rasprave o tom pitanju.

Nedavo sprovedene genetske analize upućivale su na nekoliko zaključaka, čineći naučnike neodlučnim u odgovoru na pitanje da li su sunđeri ili žarnjaci (meduze) stariji kada je u pitanju rodoslovno stablo neizumrlih životinja na planeti.

Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Current Biology.

Zahvaljujući novom istraživanju koje je sproveo profesor David Pisani sa Fakulteta za biološku nauku i proučavanje Zemlje Univerziteta u Bristolu, sa velikom je sigurnošću zaključeno da su najstarije životinje na planeti ipak sunđeri.

Naučnici su istraživanjem utemeljenim na analizi strukturnih sekvencija bioloških makromolekula (DNK, proteini i drugi) zaključili da su sunđeri na samom dnu genetskog stabla svih životinja naše planete, prenosi Hina. Indicije koje su upućivale na to da su meduze najstariji živi višećelijski organizmi pojavile su se 2008. u prvoj analizi filogenije proširenoj na životinjsko porijeklo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.