NAUKA

Roboti koji predviđaju budućnost

Avaz.ba

7.12.2017

Na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji istraživači su razvili tehnologiju koja omogućava robotima da koriste predmete sa kojima se nikad prije nisu sreli.

Ova tehnologija bi mogla pomoći automatskim automobilima da predvide prepreke na putu kao i da osposobi robote da pomažu u kućnim poslovima, prenosi “Eurekalert”.  Za sada je ovo predviđanje jednostavno - mogu da anticipiraju samo nekoliko sekundi budućnost, ali to je dovoljno da robot shvati kako da pomjeri predmete na stolu bez prepreka, tvrde istraživači. 

Ideja je da robot nauči obavljati svakodnevne zadatke bez ikakve pomoći, ili prethodnih znanja iz fizike, o svojoj okolini i predmetima.

- Na isti način na koji mi možemo da zamislimo kako ćemo nekom radnjom da pomjerimo predmete u našem okruženju, isti metod omogućava robotu da predvidi kako će različito ponašanje utjecati na svijet oko njega - rekao je asistent sa Berklijevog Odjeljenja za elektronsko inženjerstvo i računarske nauke Sergej Levin.

Robot koristi model „proučavanja okoline” putem videokamere kako bi naučio da izbjegne prepreke i pomjeri predmete.

Naučnici sa Berklija nastavljaju istraživati i razvijaju metode za još složenije zadatke kao što su biranje i postavljanje predmeta na određeno mjesto kao i kako da koriste meke predmete kao što su tkanina i konopac.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.