Otkriveni fosilni ostaci pingvina veličine čovjeka

Avaz.ba
15.12.2017 16:26
A
A
A

Fosilni ostaci pingvina veličine čovjeka otkriveni su na Novom Zelandu, saopćio je novozelandski nacionalni muzej Te Papa, a to će otkriće promijenit će razmišljanje naučnika o evoluciji ptica.

Fosil je nađen u stijeni za koju se procjenjuje da je stara između 55 i 60 miliona godina na plaži Južnog ostrva.

Alan Tenison, istraživač i kustos novozelandskog muzeja Te Papa u Velingtonu, otkrio je prvi dio kostura 2004. godine. Međutim, izvlačenje kostiju, koje formiraju nepotpuni kostur, iz stijene moralo je pričekati do 2015. godine kada je postala dostupna tehnologija za to. Na osnovu veličine kostiju naučnici procjenjuju da je pingvin bio visok 165 centimetara, što je prosječna visina čovjeka, i da je imao 100 kilograma.  

Današnji najveći pingvin, carski pingvin, visok je 110 centimetara i težak 23 kilograma.

Tenison je rekao za Radio NZ da taj fosil ima ogromnu globalnu važnost budući da dolazi iz razdoblja nakon što su izumrli dinosauri i pokazuje da su džinovski pingvini bili među prvima koji su se razvili.

- To do sada nije bilo poznato - rekao je Tenison.

Nova vrsta nazvana je Kumimanu biceae - "Kumimanu" znači "čudovišna ptica" na maorskom jeziku, a "biceae" je u čast Beatrice Tenison, poznatoj kao "Bice", majci Tenisona, glavnog istraživača. Taj projekt, u koji su bili uključeni naučnici sa Novog Zelanda i Njemačke, objavljen je u online časopisu Nature Communications.