LIFESTYLE

Čudo sa 190 tunela i 480 mostova: Italija otvorila autoput nakon 54 godine (FOTO + VIDEO)

Autostrada od Salerna do Reggio Calabrije

A. S.

22.12.2016

Najduži projekat javnih radova u Italiji, autoput A3 od Salerna di Reggio Clabriju, otvoren jer danas, 54 godine otkako je počela gradnja.

Datum otvaranja prije 10 mjeseci odredio je bivši premijer Matteo Renzi, koji je ispunjenje roka pretvorio u pitanje nacionalnog ponosa.

Agencija koja upravlja italijanskim autoputevima ANAS - autoput dug 443 kilometra opisuje kao inžinjersko čudo sa 190 tunela i 480 mostova i nadvožnjaka preko planinskog područja.

- Presretan sam, konačno smo uspjeli – kazao je danas ministar Graziano Delrio, tokom današnjeg otvaranja autoputa koji je pratio veliki broj novinara.

Autoput je trebalo da bude završen još 1972. godine. Prvi put je pušten u saobraćaj1974., ali s dionicama koje su više ličile državnoj cesti nego autoputu, sa čestim čepovima i gužvama, posebno ljeti.

List „Corriere della Calabria“ objavio je na svom portalu video snimku na kojoj se vidi kako se na nekim mjestima i dalje može saobraćati samo jednom trakom, uz ograničenja brzine.

Siako su saobraćajni sindikati sugerirali da autoput neće biti završen do 2018. godine, Delrio se pohvalio da je napravljen veliki posao.

Video kako je tekla gradnja: 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.