LIFESTYLE

Seul uskoro postaje grad pješaka

Avaz.ba

13.6.2017

U Seulu, prijestolnici Južne Koreje, prije par dana otvorena je i predstavljena velika urbana zelena oaza. To je površina nastala rekonstrukcijom napuštenog dijela autoputa. 

Novi gradski park u Seulu se uzdiže iznad glavnih saobraćajnica, i ime ovog zanimljivog parka je "Seoullo 7017". Za veoma kratko vrijeme "Seoullo 7017" "park-autoput " postao je idealno mjuesto za opuštanje stanovnika Seula i urbana zelena oaza sa nekoliko hiljada biljaka te nova turistička atrakcija južnokorejskog grada.

Projekt parka koji se uzdiže iznad prometnih saobraćajnica užurbanog grada predvodili su holandski arhitekti. Radovi, koji su počeli krajem prošle godine, koštali su 33 miliona dolara. Park je otvoren krajem maja ove godine. "Seoullo 7017" je dio većeg projekta urbane regenerecije kroz koji gradske vlasti ulažu napore da Seul, grad od 10 miliona stanovnika, u većoj mjeri učine gradom pješaka.

Pasarela je dugačka nešto manje od kilometar i dio je nekadašnjeg autoputa koje je zatvoren još 2006. godine. Na nju se penje stepenicama koje se nalaze na više mjesta.

U "Seoullo 7017" zelenoj oazi nalazi se i oko 24.000 sadnica, odnosno 254 različitih vrsta drveća, grmlja i cvijeća. Duž trase se mogu videti i skulpture od biljaka, prodavnice čaja i hrane, cvjećare, kao i mjesta predviđena za izložbe kao i ostali popratni objekti kao i poslovni prostori.

A kada padne mrak, svijetla ovog jednistvenog parka čine ga jednistvenim i ugodnim za šetnju ali i za oko.

Pogledajte kako to izgleda:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.