LIFESTYLE

Vlasnik fabrike u Texasu prodavao kafu s jednim neobičnim sastojkom

(A. Z.)

23.7.2017

Albert Yee, vlasnik kompanije "Bestherbs Coffee LLC" iz Grand Prairieja, Texas, dobrovoljno povlači sveukupnu količinu jedinstvene "nove Kopi Jantan tradicionalne prirodne biljne kafe", zbog neprijavljenih sastojaka, uključujući dismetil karbodenafil i mlijeko, piše Washington Post.

Yee je rekao da je ta kafa bila svugdje na svim policama u radnjama duž ulica u gradovima Malezije, i on je želio da je uveze i prodaje. U pitanju je instant miks sa prirodnim sastojcima sličnim onima u vijagri, koja pomaže muškarcima sa erektilnom disfunkcijom.

- Pune su je ulice, kao tekila u Meksiku - kaže Yee, koji je povukao spornu kafu s tržišta nakon zahtjeva američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

Ova kafa prodavana je u periodu između jula 2014. i juna 2016. godine.

- Desmetil karbodenafil je strukturalno sličan sildenafilu, aktivnom sastojku vijagre - navela je FDA u saopćenju.

Agencija je zabrinuta zbog toga što ova kafa smanjuje pritisak na "opasni nivo" i reaguje na supstance i nitrate iz nekih lijekova, poput nitroglicerina.

- Ljudi koji imaju dijabetes, visoki krvni pritisak, visok holesterol ili srčano oboljenje često uzimaju nitrate - ističu iz FDA, dodajući da mliječni sastojak iz kafe može biti opasan za osobe koje su alergične ili osjetljive na mliječne proizvode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.