LIFESTYLE

Medicinski fenomen: Djevojčica HIV pozitivna godinama živi bez lijekova

Avaz.ba

24.7.2017

Djevojčica iz Južne Afrike, koja je rođena zaražena virusom HIV-a, skoro devet godina ima dobro zdravlje bez lijekova, nakon što je dobijala terapiju u prvih nekoliko mjeseci poslije rođenja, saopštili su danas naučnici.

Takvi slučajevi liječenja virusa bez terapije su veoma rijetki i još naučno neobjašnjivi. To je treći slučaj zabilježen kod djece, naveli su u Parizu naučnici na međunarodnoj konferenciji o sidi.

- Taj novi slučaj nam uliva nadu da će u budućnosti neka seropozitvna djeca biti rasterećena doživotnog liječenja - izjavio je Entoni Fejusaj, direktor američkog Instituta za infektivne bolesti i autor studije.

Prema njegovim riječima, moguć je recidiv kao kod svake bolesti, ali posljednji slučaj daje nadu u dugotrajnost dobrog zdravlja bez terapije.

Djevojčica, čije ime nije saopšteno, 10 mjeseci je primala klasiču terapiju protvi virusa HIV-a. Poslije skoro devet godina, virus je i dalje "uspavan" iako djevojčica ne prima terapiju.

To nije riječ o izlječenju, jer je HIV i dalje prisutan, ali je virus oslabljen i ne može da se razmnožava niti da se prenosi i to bez terapije. Pacijenti zaraženi tim virusom obično moraju doživotno i svakodnevno da primaju terapiju da bi postigli taj efekat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.