LIFESTYLE

Nova tvrdnja: Tragovi krvi dokazuju da je u Torinski pokrov zaista bilo tijela Krista

Piše: Avaz.ba

24.7.2017

Naučnici iz Trsta, Barija i sa Univerziteta u Padovi objavili su važno novo otkriće u vezi sa čuvenom relikvijom koje navodno dokazuje da je zaista riječ o pokrovu Isusa Krista.


Oni su analizirali platno za koje se vjeruje da je u njega uvijeno Kristovo tijelo nakon što je skinut s krsta i našli tragove krvi na njemu.


U naučnom časopisu PlosOne Elvio Karlino, naučnik s Instituta za kristalografiju u Bariju, navodi da sićušne čestice krvi (tzv. nanočestice) ukazuju na “velike muke” kojima je žrtva bila izložena, a profesor Giulio Fanti sa Univerziteta u Padovi piše:


- Krv sadrži veliki udio čestica kreatinina i feritina, koje obično nalazimo kod pacijenata koji su doživjeli teške traume, na primer mučenje. Prisustvo bioloških nanočestica ukazuje na nasilnu smrt muškarca, čija se krv nalazi na Torinskom pokrovu.


Torinski pokrov ima dimenzije oko tri metra puta jedan metar i na njemu se vidi izblijedjeli lik muškarca. Mnogi kršćani širom svijeta vjeruju da je riječ o liku Isusa Krista. Posljednja istraživanja su ukazivala na to da su ga falsifikatori u srednjem vijeku naslikali na pokrovu. 

Da li iza svega stoji prevara? 

Analiza krvi koju su uradili talijanski naučnici govori protiv ove teze.


Njihova saznanja ponovo su rasplamsala diskusiju o vjerovatno najčuvenijoj kršćanskoj relikviji i govore u prilog vjernicima koji čvrsto vjeruju u vjerodostojnost pokrova, koji je izložen u Katedrali Jovana Krstitelja u Torinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.