LIFESTYLE

U Škotskoj postavljena prva plutajuća vjetrenjača na svijetu

Avaz.ba

24.7.2017

U Škotskoj je postavljena prva plutajuća vjetrenjača na svijetu i ona se nalazi na sjeveroistočnoj obali Škotske.

Ova zaista revoluciona i zanimljiva tehnologija će tako omogućiti sakupljanje energije vjetra u dubokim vodama. Plutajući vjetropark "Hywind" postavljen je probno, i ove plutajuće vjetrenjače će obezbijediti struju za 20.000 domova. 

Proizvođač Statoil očekuje da će energija iz turbine biti jednaka, ili će nadmašiti trenutni prinos. Nadaju se profitu, posebno u Japanu i na zapadnoj obali SAD-a, gdje ima dubokih voda. 

Za sada je jedna džinovska turbina već postavljena na mjesto, dok još četiri čekaju u norveškom fjordu. Iako su ove turbine sada skupe, Statoil vjeruje da će se troškovi drastično smanjiti u budućnosti.

Prva plutajuća vjetrenjača, uključujući elisu, visoka je 175 metara. Teška je 11.500 tona. U kućište postavljeno iza elise mogu stati dva autobusa na sprat. Svaka elisa duga je 75 metara, što je skoro dužina krila “erbasa”. 

Turbine mogu funkcionirati u vodama dubine do jednog kilometra.

Iz Statoila navode da elise imaju revolucionarni softver, koji drži kulu uspravnom zatežući elisu da ublaži pokrete vjetra, talasa i struja. Projekt "Hywind" sprovodi se u saradnji sa firmom iz Abu Dabija “Masdar”.

Plutajuće turbine mogu postaviti novu granicu u polju energetike, a naučnici upozoravaju da su investicije u dodatne nove tehnologije hitno potrebne kako bi vlade smanjile emisije štetnih gasova.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.