LIFESTYLE

Sejo Brajlović, pjevač i ugostitelj: Moje "Podrinjke lubenice" su slađe od meda!

Piše: Aura.ba

24.7.2017

Iz Sejinih vrtova zdrave hrane na Drini, plodovi izravno stižu na sarajevsku trpezu, a radost prve berbe u plastenicima ovaj poznati ugostitelj i interpretator narodnih pjesama iz Sarajeva, podijeli sa svojim gostima na Ilidži

Ako vas put nanese u Ustikolinu, varošicu na obalama Drine, Koline i Kosovke, ne propustite priliku da posjetite Cvilin, jedno od najljepših naselja u ovom dijelu gornjeg Podrinja. Čim pređete Željezni most, koji je graditeljsko dijelo kanadskih neimara, eto vas u Cvilinu, nadaleko poznatom po plodonosnim adama, na kojima uspijeva sve što se u zemlju posije i posadi i sve što ljudska duša može da poželi, piše Aura.ba

Odavno nije novost da su cvilinske lubenice, dinje, grožđe, pa i duhan, po kvaliteti ravni plodovima toplog juga. Pa ipak, ovdje će vam s ponosom kazati kako je domaće uvijek ukusnije, zdravije i slađe!

Na jednoj od plodonosnih ada, tik do Drine, svoje “čadore” je “razapeo” poznati sarajevski ugostitelj Sejo Brajlović, koji je petnaestak dunuma zemljišta oplemenio uzgojem najraznovrsdnijeg voća i povrća. Iz njegovih vrtova zdrave hrane, plodovi izravno stižu na sarajevsku trpezu…

„Ovdje sam se rodio i ovdje se sve češće vraćam… Stariji su govorili kako u Cvilinu možete naći i ptičijeg mlijeka, a nekamoli slatku i ukusnu jabuku, krušku, breskvu, paradajz, papriku… Vidite ove blagodeti i ovu ljepotu. Prije nego što zagrizete plod, voda poteče iz usta. Ovdje čovjek ozdravi dok gleda ovu ljepotu – uz osmijeh zadovoljstva veli poznati sarajevski ugostitelj i interpretator lijepe pjesme, među kojima je i ona posvećena rodnoj Ustikolini.

Dok su na lijevoj strani obale Sejini sugrađani sa razglasa puštali njegovu pjesmu o rodnom mjestu, ovaj susretljivi domaćin nas je proveo kroz tri plastenika, u kojima se od roda savijaju vriježe krastavca i stabljike paprike i paradajza.

„Svaki plastenik je dug tridesetak metara, a širok desetak koraka. Procjenjujem da samo u tri plastenika imam oko 750 kvadratnih metara iskorištenog zemljišta – s ponosom veli domaćin i dodaje kako unutar plastenika ima najkvalitetnije plodove salatnog dugog krastavca, paprike “babura” i paradajza “jabučara”.

Da je ovo plodna zemlja, zdrava hava, sa klimom koju nam mogu pozavidjeti u primorju, dokaz je da ovdje svojom rukom možete ubrati dinju ili lubenicu.

„O-ho-hoo, slađa je od meda! – prezadovoljan je Sejo ukusom Podrinjskih lubenica.

Kaže, da je sve organski uzgojeno. Ništa nije prskano, zemljište je pognojeno stajskim đubrivom, a sistem navodnjavanja je “kap po kap”.

„U tri cisterne, uz pomoć pumpe, voda stiže iz Drine udaljene pedesetak koraka – kaže domaćin i s ponosom ističe da ove zdrave proizvode, kroz najukusniju salatu sa Drine, konzumiraju njegovi gosti u restoranu “Brajlović”

Na pitanje, ko je najzaslužniji za ovu oazu zelenila i rahatluka, pominje se ime 31-godišnje Kemale Podrug i njenog supruga Azema.

“Moja supruga je glavna u održavanju imanja, a ja joj pomažem u “muškim” poslovima. Brinemo o Sejinom imetku kao da je naš – kaže Asim Podrug ističući kako i izvan plastenika ima puno posla, u što smo se uvjerili.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.