LIFESTYLE

Otkrivena nova vrsta džinovske ribe ''Mola tecta''

Avaz.ba

24.7.2017

Naučnici su otkrili novu vrstu džinovske ribe koja je dobila ime Mola tecta. 

Riba je otkrivena nakon četiri godine potrage od strane australijskih studenata čije je ranije istraživanje pokazalo mogućnost postojanja ranije neotkrivene vrste iz roda bucnja piše britanski Daily Mail. 

Marien Niegard, doktor Murdoch univerziteta u Perthu, otkrila je novu vrstu dok je istraživala genetiku bucnja u indo-pacifičkim vodama.

Svoje istraživanje započela je nakon što je uočila genetske razlike kod više od 150 uzoraka bucnja . Analize su pokazivale da postoje četiri vrste bucnja, dok su samo tri bile poznate - Masturus lanceolatus, Mola mola i Mola ramsai. 

- Bucnji su ogromne, usamljene i skrivene ribe, pa je jako teško doći do njih. Nisu rijetke, ali žive u dijelovima okeana do kojih ljudi uglavnom ne idu. Rone do nekoliko stotina metara dubine gdje se hrane, a onda se opet približavaju površini, da bi uživale u suncu - kaže Niegard.

Inače, Mola mola ili obični bucanj, najteža je košljoriba na svijetu. Najveći primjerci dostižu dimenzije od četiri metra (vertikalno) s tri metra (horizontalno) i težinu od gotovo 2.300 kilograma.

Njima nikada ne izrasta leđno peraje. Niegardin rad objavljen je u časopisu "Zoological Journal of the Linnean Society".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.