LIFESTYLE

Salate su idealan ljetni obrok

Avaz.ba

12.8.2017

Lagane ljetne salate možete pripremiti u bilo koje doba dana, za doručak, ručak ili večeru. Jednostavne su i brze za pripremu, a pri tome mogu biti itekako hranjive i zdrave. S obzirom na to da, zbog velikih vrućina, želimo svesti pripremu obroka na minimum, a i sezona voća i povrća je na vrhuncu, raznovrsne ljetne salate s dodacima mesa, ribe, sireva i žitarica idealan su odabir za svakoga. Takvim obrokom unosimo u organizam sve potrebne hranjive sastojke, a pri tome ne opterećujemo probavu, jer je jelo lako probavljivo.

Uvijek je poželjno kupovati povrće i voće iz organskog uzgoja, posebno kada je riječ o obroku koji se jede sirov, bez prethodne termičke obrade. Ljeti su tržnice zaista pune, izbor je velik pa ćete s lakoćom pronaći prodavača kojem možete vjerovati.

Laganim ljetnim salatama možete zamijeniti bilo koji od tri glavna obroka (doručak, ručak ili večeru), ali pri tome pripazite na to kakvu ćete salatu pripremiti. Za večeru se nikada ne preporučuju teško probavljiva jela, a ovisno o vašem izboru sastojaka, i salata bi vam mogla teško sjesti. S druge, pak, strane, salata za doručak može biti odličan i zdrav početak dana te vas snabdjeti dovoljnom količinom energije.

Potrebno je, stoga, naglasiti kako postoji ustaljeno mišljenje da sendviči debljaju, a salate ne. Obična salata od svježeg povrća, začinjena maslinovim uljem i sokom od limuna ili niskokaloričnim umakom, ima, naravno, manje kalorija od sendviča. No ,odabere li salatu u kojoj će se naći visokokalorične namirnice, poput majoneze, maslaca ili, pak, raznih sireva, tada je potpuno jasno koja će strana prevagnuti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.