LIFESTYLE

Lopta ''Bubamara'' iz finala Lige prvaka na "rehabilitaciji"

Avaz.ba

13.8.2017

Jedna veoma rijetka fudbalska relikvija, lopta "bubamara" završila na stolu za "reanimaciju" u Centralnom institutu za konzervaciju i restauraciju u Beogradu. Riječ je o "Zvezdinoj" lopti koju su potpisali i "lansirali" na tribine stadiona u Bariju 1991. godine.

Konzervatorica na Centralnom institutu za konzervaciju i restauraciju (CIK), Danijela Jovanović, koja radi na "reanimaciji" Zvezdine lopte, objašnjava u kakvom stanju je lopta došla u njene ruke. 

Lopta se deformirala i ispustila vazduh pa smo morali prvo da je rašijemo i izvadimo joj unutrašnju gumu - objašnjava Jovanović. 

Napominje da su prije hitne intervencije, "krvnu sliku" lopte provjerili na Tehnološkom fakultetu u Beogradu, gdje su rezultati pokazali da je riječ o "ozbiljnim povredama" nastalim tokom godina.

Ispunjavamo pukotine na lopti koje su nastale tokom godinama. Vrijeme kada je ova lopta korištena je početak upotrebe lopti od vještačkog materijala, odnosno plastike, jer do tog vremena, u upotrebi su bile lopte od kože - navodi Danijela Jovanović. 

Prema njenim riječima, u pitanju je lopta koja je donijeta sa finala Kupa šampiona u Bariju 1991. godine i na kojoj se nalaze svi potpisi fudbalera "Crvene zvezde".

Ovo je jedna od rijetkih lopti koja je uhvaćena na terenu i koju su fudbaleri nakon utakmice bacili u publiku i koja ima potpise svih fudbalera 'Crvene zvezde' iz tog perioda - kaže Jovanović.  

Ona obećava da će potpisi fudbalera "Crvene zvezde" Pančeva, Prosinečkog, Jugovića... uskoro biti jasno vidljivi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.