LIFESTYLE

Najmorbidniji test ikada napravljen: Saznajte kada ćete umrijeti

Avaz.ba

16.8.2017

Test sa 14 pitanja je kreirao tim američkih stručnjaka.

Oni tvrde kako odgovori na ta njih otkrivaju s koliko godina bi mogli umrijeti. Tvrde da je vjerojatnost da će biti tako čak 75 posto.

Pitanja je sastavio tim statističara i naučnika Univerziteta u Pennsylvaniji, a odgovori na njih otkrivaju u kojoj dobi ćete umrijeti. Tvrde da je mogućnost kako će tako zaista biti - 75 posto. Rezultati se temelje na podacima Američkog Nacionalnog instituta za zdravlje i Američke udruge umirovljenika na pola miliona uzoraka koji su prikupljeni zadnjih deset godina. Pitanja obuhvaćaju prihode, obrazovanje i ljubavni status.

- Lakše je uticati na osjećaj sigurnosti nego promijeniti svoje gene. Želimo poručiti ljudima kako mogu utjecati na duljinu svojih života i njegovu kvalitetu - kaže Lyle Ungar, profesor računalnih i informacijskih znanosti na Univerzitetu u Pennsylvaniji.

Njegov savjet svima je da ne puše, da stavljaju sigurnosni pojas i da nose kacigu dok voze bicikl. Ali, najveća stavka koju bi trebali uvrstiti u svakodnevicu je - vježbanje.

- Možete dobiti dodatna dva sata života s jednim satom vježbanja. Osim tog, u starosti ćete biti zdraviji i osjećat ćete se bolje. Također, zaljubite se želite li živjeti još pola desetljeća na ovom planetu. Ljudi koji su sretni i žive u dobrim ljubavnim vezama žive u prosjeku pet godina duže od onih koji ne žive tako - napominje profesor.

Test sa 14 pitanja možete riješiti OVDJE. Na engleskom je jeziku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.