LIFESTYLE

Najtopliji mjesec u historiji: Užareni juli ruši rekorde

Avaz.ba

17.8.2017

I dok neki poput Donalda Trumpa misle da je globalno zatopljenje kineska izmišljotina, podaci pokazuju da je naš planet sve topliji. Ovih dana NASA je objavila kako se ovogodišnji juli izjednačio s istim mjesecom prošle godine kao najtopliji otkad se mjere temperature. 


Kako navode, temperature iznad kopna i oceana bile su za 0,83 Celzija više od prosjeka između 1951. i 1980. godine. Iako je tehnički razlika bila 0,01 Celzij, zbog tako male razlike NASA je ipak odlučila reći da su izjednačeni. No, ovaj podatak treba gledati i uz činjenicu da su mjeseci izjednačeni iako su prošle godine temperature bile dodatno podignute snažnim El-Ninom.

Juli je obično najtopliji mjesec u godini jer sjeverna hemisfera ima više kopnene mase koja se brže zagrijava, a u protekle tri godine rekordi su padali iz godine u godinu.

Novo istraživanje pokazalo je i da, ako se nastavi zagrijavanje planeta, vrijeme između suša moglo bi postati kraće od vremena potrebnog za oporavak što bi moglo dovesti do umiranja drveća i rasta emisija stakleničkih plinova 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.