LIFESTYLE

Paukove mreže ojačane grafenom

Avaz.ba

17.8.2017

Na Univerzitetu u italijanskom Trentu naučnici se bave zanimljivim eksperimentom. Kontroliranu nastambu pauka poprskali su otopinom koja je sadržavala ugljikove nanocijevi i dvodimenzionalni materijal grafen, te su tako paukove izložili čvrstim oblicima ugljika. Pauci nisu imali izbora pa su rečenu otopinu probavili i ugradili je u svoje mreže – čime su naučnici dobili za proučavanje daleko čvršće i otpornije paukove mreže.

Ispitivanja su pokazala da svilene niti mreža dobivenih na ovaj način sadržavaju nanočestice ugljika koje ih čine čvršćima. Na testu čvrstoće ovakve su niti izdržale snagu loma od 5,4 gigapaskala, dok bi obične niti popuštale pri 1,5 gigapaskala. Što se tiče otpornosti, ojačana vlakna pokazala su modul žilavosti od 1.570 džula po gramu, što je red veličine više od uobičajene granice od oko 150 J/g kod normalne paukove mreže.

Naučnici predviđaju da bi ovakvi materijali mogli u budućnosti poslužiti kao osnova za izradu umjetnih materijala koji imitiraju one prirodne, tzv. bioničkih materijala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.