LIFESTYLE

Kovačević i Mačkim: Ples oko šipke nije striptiz, to je gimnastika s rekvizitom

Piše: G. DAKIĆ

19.8.2017

Banjalučanke Anja Kovačević i Bojana Mačkić dvije godine treniraju “pole dance”. Za to vrijeme pokušavaju razbiti predrasude koje prate ovu vrstu gimnastike, a najveći problem u tome im predstavlja – šipka oko koje plešu i treniraju! Zbog toga većina misli da je “pole dance” striptiz.

Dosta snage

“Pole dance” kombinira fitnes i gimnastiku sa ženstvenim senzualnim pokretima, a krajnji rezultat takvog treninga je čvršće tijelo, povećanje snage i fleksibilnosti te oslobađanje vlastite pozitivne energije. Anja i Bojana vode klub koji se zove “S’Factor”.

- “S’Factor” predstavlja senzualni dio koji budi ženstvenost. Njegovi elementi su orijentirani na pod, dok “pole dance” zahtijeva dosta snage i akrobatike. Bojana i ja odlučile smo da kombiniramo jedno i drugo – pojašnjava Anja.

Dodaje da je “pole dance” mnogo zahtjevniji od običnog fitnesa. U svijetu je on, kaže Anja, veoma popularan, zastupljen je i u Srbiji i u Hrvatskoj, dok je u BiH tek u povoju, iako pretendira da postane i olimpijska disciplina.

- Dob polaznica kursa nije bitna, sve žene su dobrodošle. Trenutno imamo 30 članica. Trening zahtijeva dosta snage. Snaga se stječe na treninzima i sve zavisi od članica, koliko su spremne da treniraju i da rade na sebi – dodaje Bojana.

Obje su, kažu, odavno oguglale na to što mnogi ples oko šipke identificiraju sa stiptizom. Ples oko šipke, ističu one, nema nikakve veze s tim.

- Mi se ne skidamo na treningu. Ako se i skidamo, radimo to samo za sebe. Treniramo u topiću ili boksericama da ne bismo skliznule sa šipke i zato što je nemoguće da se plesni elementi urade u helankama ili tajicama – navodi Anja.

Slično razboju

Još nemaju sponzore. Kao i svi klubovi na početku, i njihov se snalazi kako zna i umije. Anja i Bojana pokašavaju da uvedu svoj klub u “International Pole Sports Federation”.

- Gledam na “pole dance” kao na gimnastiku s rekvizitom. On se ne razlikuje mnogo od razboja. Skoro je ista sportska odjeća, ali čim neko spomene šipku, prva asocijacija je striptiz klub – govori Anja.


Treniraju i muškarci

- U svijetu postoji dosta muškaraca koji treniraju “pole dance”. Ali, kod nas muškarce, ako treniraju latino plesove ili nešto slično, odmah svrstavaju u feminizirane, odnosno homoseksualce. Imali smo jednog momka u klubu. Nije plesao, nije se skidao. Radio je vježbe snage i elemente akrobacije. Ovaj vid vježbanja nije namijenjen samo djevojkama nego i majkama i svim ženama koje žele da promijene nešto u svom životu – poručile su Anja i Bojana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.