LIFESTYLE

Sveštenik Bojan Jokanović šaljivim karikaturama bori se protiv nepismenosti

Piše: G. D.

19.8.2017

Bojan Jokanović iz Doboja diplomirani je bogoslov i teolog, koji je karikaturama i crtežima krenuo u borbu protiv nepismenosti. Ta njegova borba dovela je do izložbe crteža i karikatura “Sizif u borbi za pravopis”, koja je nedavno otvorena u banjalučkom Banskom dvoru.

Izložba karikatura o neumornoj Sizifovoj borbi za spas ćirilice i pravopisa, istaknuo je Jokanović, prvenstveno je obrazovnog, ali svakako i šaljivog karaktera. On dodaje da se vizuelno najbolje pamti tako da očekuje od publike da nauči nešto ili da preispita svoje znanje.

- Prvu ilustraciju sam nacrtao sasvim slučajno, ne razmišljajući o seriji koja će naknadno uslijediti. Bila je to jezička nedoumica o tome kako se piše – “ne znam”. Nakon ovog šaljivog prikaza o tome kako se rječica “ne” uz glagole piše odvojeno, nastavio sam da crtam – kazao je Jokanović.

Prije tri godine, tokom majskih poplava, njegove slike bile su izložene u dobojskom Centru za kulturu i sve ih je odnijela voda.

- Izložba je tada trajala 15 dana i posjećenost je bila izuzetno velika. Na dan zatvaranja izložbe, poplava je opustošila grad tako da su svi moji radovi stradali. Mislim da sam u arhivi u salonu Kulturnog centra, pored izloženih, imao još 100 radova u fascikli tako da sam doslovno ostao bez ijednog rada. Pet godina rada stradalo mi je u pet minuta – rekao je Jokanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.