LIFESTYLE

Pojačano znojenje tokom ljeta: Evo kako spriječiti neugodne mirise

Avaz.ba

19.8.2017

Znojenje i kojim mu trikovima doskočiti kako bi se miris tijela učinio prihvatljivim, svakako je jedna od ljetnih top-tema. Znamo kako je ružno vidjeti ispeglanu košulju na poslovnom sastanku s tragom znoja ispod pazuha, a i mirisi u javnom gradskom prijevozu nisu ugodno iskustvo.

Znojenje je fiziološki proces, odvija se mimo naše volje, a važno je za održavanje normalne temperature tijela. Kad je okolina pretopla, kad obavljamo neku fizičku aktivnost ili smo pod stresom, tijelo se hladi znojenjem. Znojem se oslobađamo i nekih nusprodukata metabolizma, štetnih i nepoželjnih tvari.

U koži postoji više od dva miliona žlijezda znojnica, najviše pod pazusima, na stopalima i dlanovima. Sam znoj nema miris nego ga jednim dijelom dobiva od produkata metabolizma koji se izlučuju znojem, kao što su veoma začinjena hrana, alkohol ili lijekovi koje osoba uzima, a kod nekih bolesti znoj, također, ima karakterističan miris. Ipak, onaj poznati neugodni miris znoja uzrokuju bakterije s kože koje razgrađuju znoj, što se dodatno pojačava nošenjem sintetičke odjeće.

Pojačano znojenje tokom ljeta je normalno i potrebno, jer je okolina znatno toplija. Znojenje se ne bi smjelo sprečavati izbjegavanjem pijenja tekućine nego se kontrolira higijenskim mjerama. Tijelo perite toplom vodom, neutralnim ili dječijim sapunima, uklanjajte dlačice i uvijek nosite čistu, pamučnu ili lanenu odjeću. Dlačice uklanjajte navečer nakon pranja, a preko noći obrijanu ili depiliranu kožu možete posipati dječijim puderom da se nježna koža oporavi do jutra te da bude spremna za nanošenje odabranog toaletnog proizvoda.

Znojenje je, s jedne strane, zdravo, jer hladi tijelo, kožu čini elastičnom, štiti je od isušivanja, jača imunološki sistem, ali može biti i pokazatelj narušenog zdravlja pa je tako pojačano znojenje karakteristično za ljude sa poremećajima metabolizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.