LIFESTYLE

Pomračenje Sunca: Trenutak na koji se čekalo 99 godina

Avaz.ba

21.8.2017

Poptuno pomračenje Sunca, najveće u posljednjih 99 godina, večeras će moći da prate milioni Amerikanaca, jer će ono biti vidljivo od jedne do druge američke obale.

Iako se ova astronomska pojava događa svakih 12 do 18 mjeseci negdje u svijetu, uglavnom nije vidljiva jer se događa iznad nekog okeana.

Ipak, za SAD je od posebnog značaja jer je riječ o prvom pomračenju Sunca u 21. stoljeću i prvom od 1991. godine, kada ga je bilo moguće gledati samo na glavnom otoku Havaja.

Ova pojava važna je za naučnike jer je riječ o trenutku kada mogu da prouče gornji dio atmosfere Sunca, koji je obično nevidljiv a i prostire se na površini od nekoliko miliona kilometara.

Amerikanci se već danima spremaju za ovaj trenutak koji će početi u Oregonu u 10 sati po lokalnom vremenu, a nakon prelaska 14 američkih zemalja, završit će se kod Čarlstona u Južnoj Karolini u 14:48 po lokalnom vremenu. Osim nabavke posebnih naočara, moguće je bilo doći i do prigodnih poštanskih markica i majica.

Pored običnog stanovništva jednako su uzbuđeni i astronomi. Tajler Nordgen izjavio je da će to biti najfotografiraniji i najviše dijeljen sadržaj na društvenim mrežama u ljudskoj historiji ističući da ljudi mogu da očekuju višestruko iskustvo.

- Proveo sam cijeli život gledajući u nebo kao astronom i ovo je najspektakularnija stvar koju sam ikada u životu vidio sopstvenim očima - rekao je.

Njegov kolega, naučnik NASA-e Aleks Jong naveo je da je u pitanju nešto poput Vudstoka, ali širom zemlje.

Doktor Norman Rozental pomračenje Sunca, na osnovu sopstvenog iskustva, opisao je kao „talas adrenalina sličan onom kao da skačete sa padobranom“. 

Ipak, postoji bojazan od šumskih požara, utjecaja na proizvodnju solarne energije i totalnog kolapsa.

Stručnjaci već nekoliko dana daju uputstva za praćenje pomračenja, stavljajući akcenat na bezbjednost i zaštitu vida. O opasnosti gledanja ovog događaja upozorio je i Lu Tomososki koji je prije 55 godina na ovaj način oštetio vid posmatrajući pomračenje golim okom.

- To će brzo proći i nije vrijedno rizika - rekao je Tomososki. Šteta je jednaka kao kada gledate u čisto Sunce, navode doktori.

Kad je Sunce zaklonjeno mjesecom, nije bolno gledati u njega, nije toliko sjajno, ali štetne zrake i dalje ulaze u oči, pravo u centar mrežnjače, gdje prave štetu, kažu doktori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.