LIFESTYLE

Idealne boje za svaku prostoriju

Avaz.ba

22.8.2017

Psihologija boja važna je za uređenje enterijera, jer u tim prostorijama boravite svaki dan.

Saznajte koje su idealne boje za svaku sobu i stvorite oaze za uživanje u svom domu.

Kuhinja

Kako biste stvorili osjećaj čistoće i ljepote, u kuhinji treba da dominira bijela. Ona je čista i jednostavna, a to doprinosi smirenosti u njoj i manjem prejedanju. 

Istraživanja su pokazala da više jedemo u neurednoj kuhinji, a ako tome dodate i mnogo boja, krajnji ishod će biti katastrofalan. 

Dodajte malo žute, ljubičaste ili prirodnih smeđih tonova poput različitih boja hrasta, kako biste malo “oživjeli” bjelinu.

Trpezarija

U njoj je bitno stvoriti dobar ugođaj, pa se u toj prostoriji preporučuje pravljenje kontrasta. Neka zidovi budu u prljavo bijeloj nijansi, a sto i stolice u tamnijoj boji. Ili obrnuto. 

Stolove i stolice neka budu bijeli, a zid u sivoj, svijetlo-smeđoj ili bordo boji. Najjeftiniji način da postignete kontrast jeste bojom stolnjaka ili posuđa, tako da i ne morate da trošite mnogo novca.

Spavaća soba

U pitanju je vaša lična oaza i zato tu ne morate da slijedite nikakva pravila. Odlučite šta vam najviše odgovara, bilo da je to crvena, umirujuća plava, boja lavande ili ljubičasta. 

Ubacite svoje detalje i ne brinite se previše. To je vaša spavaća soba.

Dnevni boravak

Ovo je mjesto gdje se porodica druži i opušta. Zato u njemu treba da dominira neutralna boja zidova, koja će stvoriti miran ugođaj za sve. 

Najbolje su nijanse sive, od nježnih to tamnih. Druge idealne boje za dnevni boravak su tamno plava i zelena. Detalji u tamno-crvenoj, ružičastoj ili žutoj boji stvoriće lijep kontrast. 

Opremite dnevnu sobu kvalitetnim i funkcionalnim namještajem koji će pratiti vaš ukus i životni stil. Ako želite da unesete više boje u prostor, razigrajte ga jastučnicama, tepihom, zavjesama i upečatljivim prekrivačima.

Kupatilo

Najljepša su ona kupatila u kojima ima dosta prirodnog svjetla. Ali, budući da danas u novim zgradama kupatila uglavnom nemaju prozore, boje su ključne za postizanje opuštenosti. 

Nježni zemljani tonovi otvoriće prostor, pogotovo u kombinaciji sa bijelim peškirima i velikim ogledalima. Imajte na umu i da sjajne pločice dodatno otvaraju prostor za razliku od matiranih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.