LIFESTYLE

Mnogi vjeruju da crna mačka donosi nesreću, ali samo u jednom slučaju ipak može donijeti i sreću

Avaz.ba

4.9.2017

Stari Egipćani su obožavali mačke, pa i one crne. Ali, u Evropi su ih demonizovali, a posljedica starih vjerovanja je da se i dan-danas u skloništima najteže udomljavaju crne mačke.

Crnoj mački su posvećene mnoge priče i filmovi, pa je rijetko bila simbol nečega dobrog. Značenja koja su se vezivala za crnu mačku u historiji su vrlo oprečna.

Prema hrišćanskom vherovanju, ako vam crna mačka pređe put, smatra se demonom koji stvara zlu prepreku kako bi nas odvojio od boga. 

Zato se crne mačke smatraju i lošim kućnim ljubimcima.

U srednjovekovnoj Evropi su ih smatrali znakom koji najavljuje nesreću. Crne mačke su povezivali s vražjim bićima i vješticama, a mačka koja vam presiječe put, bila je znak da vas posmatra sam vrag.

Ipak, u nekim kulturama, crna mačka je znak sreće. Na primjer, krene li crna mačka u vašem smjeru, vjeruje se da to donosi sreću, pa je nemojte tjerati. U Škotskoj, ako vam se crna mačka pojavi u kući, to je znak nadolazećeg prosperiteta. U Japanu se crna mačka smatra znakom sreće.

Zbog raznoraznih pretpostavki o crnim mačkama, skloništa za životinje iz godine u godinu sve teže udomljuju crne mačke i sve više ih je uspavano. 

Na drugu stranu, sve više skloništa izbjegava udomljavati crne mačke tokom oktobra zbog Noći vještica.

Postoji niz slučajeva u kojima su ih ljudi usvajali u oktobru kako bi bile "živi eksponat" na raznim zabavama povodom Noći vještica, nakon čega bi ih vratili u sklonište ili ponovo ostavili na ulici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.