LIFESTYLE

Šta bi se dogodilo ako bi H-bombu bacili na Sarajevo?

Piše: A.D.

4.9.2017

Pjongjang je objavio da je u nedjelju izveo eksperiment sa hidrogenskom bombom puno veće snage, nego u prošlim nuklearnim eksperimentima nazivajući ga "savršeno uspješnim", kako je javila sjevernokorejska televizija.

Hidrogenska bomba daleko je jača od atomske bombe, a može biti dovoljno mala da se projektilima ispali na drugi kontinent. H-bomba, koja se naziva i termonuklearna i "superbomba", prema procjeni stručnjaka može biti i do 1.000 pa i više puta jača od atomske bombe kakva je bačena na Japan u Drugom svjetskom ratu.

Šta bi se dogodilo ako bi H-bombu bacili na Sarajevo?

Pomoću stranice www.nuclearsecrecy.com, možemo vidjeti kako bi izgledalo kada bi H-bomba bila ispaljena na Sarajevo.

U pitanju je vatrena lopta koja bi spalila sve do temelja u radijusu od 2.19 km. Smrtonosni pojas radijacije širio bi se u krugu od 2.9 kilometara, a snaga detonacije sravnila bi sve zgrade sa zemljom na udaljenosti od 3.45 kilometra. Naredni val uništio bi infrastrukturu u krugu od oko 7.27 kilometara od mjesta eksplozije dok bi vreli val radijacije progutao sve u opsegu od 19.4 kilometra. 

Tako bi, naprimjer, u manjem naseljenom gradu stradalo oko 60.000 ljudi. A ako bi se ovakva eksplozija dogodila u Njujorku, život bi izgubilo gotovo četiri miliona ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.