LIFESTYLE

Otišla je na farbanje, a frizerka joj spasila život

Avaz.ba

5.9.2017

Ejlin je među prijateljima poznata po njenoj crvenoj i dobro njegovanoj kosi. Ona svakog mjeseca redovno odlazi kod frizera kako bi njena boja bila jednaka i kosa sređena.  

Već 15 godina ona ide kod svoje frizerke Kari Filips sa kojom se vremenom i sprijateljila.

One se toliko dobro poznaju da je Kari sređujući Ejlin frizuru primijetila nešto čudno i nije oklijevala da joj to kaže. Na Ejlininom skalpu ona je primijetila veliki mladež koji nije bio tu prošlog mjeseca.

"Kada nekome sređujemo frizuru možemo da vidimo cijeli skalp. Rekla sam joj da to ne izgleda dobro i da se ne sjećam da sam ga vidjela ranije kao i da treba da posjeti dermatologa. Zamolila sam je da prihvati moj savjet", rekla je Kari.


 Ejlin je poslušala svoju prijateljicu i otišla dermatologu koji je odmah uradio biopsiju i utvrdio da je mladež kancerogen. Konstatovano je da ona ima melanom u ranom stadijumu.

"Nije ga uočila mjesec ranije, toliko brzo se on pojavio. Ja ga sama ne bih pronašla. Nisam mogla da ga osjetim pod prstima jer nije bio ispupčen", objasnila je Ejlin.

 Zahvaljujući njenoj frizerki, nije morala da ide na hemoterapiju jer je melanom bio samo na površini kože i nije zahvatio dublje slojeve. Kako je rano otkriven, mladež je uklonjen brzo bez potrebe za radijacijom, piše tiphero.com.

Kada je saznala da je melanom u ranoj fazi, pozvala je Kari da joj se zahvali što joj je posvetila toliku pažnju i ovo je samo ojačalo njihovo prijateljstvo.

Sada Ejlin uvijek pokriva njenu crvenu kosu kada je napolju, iz predostrožnosti koju savjetuje svima.

 Dobra je ideja da pitate vašeg frizera da provjeri vaš skalp, ali doktori savjetuju da to radite i sami bez potrebe da čekate sledeće farbanje ili šišanje. Najbolje vrijeme da provjerite vaše sumnjive regije je nakon tuširanja, jer je lakše videti kada je kosa mokra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.