LIFESTYLE

Najpoznatija sjevernokorejska tetka: Vođe prolaze ona ostaje, ne plaši se ni diktatora Kima

vecernji.hr

11.9.2017

U Sjevernoj Koreji samo je jedna konstanta, a to nisu njeni vladari. 0

Kim Il-sung, osnivač Sjeverne Koreje i prvi diktator je umro 1994. Njegov sin i nasljednik Kim Jong-il također je umro, i to u vozu kada je 2012. putovao u posjetu Rusiji.  

Iako je službeni stav bio da ga je izdalo srce zbog premorenosti poslom, vjeruje se kako su, umjesto posla, njegovu srcu presudile pozamašne količine alkohola i kokaina.

Na vlasti je trenutačno treći iz dinastije Kim – Kim Jong-un.

Vođe prolaze, tetka Ri ostaje 

No dok se Kimovi smjenjuju, jedna ih je žena sve vrijeme pazila i veličala među Sjevernokorejcima. To je Ri Čun-he (Chun-hee), karizmatična spikerica sjevernokorejske televizije, koja jedina objavljuje “urbi et orbi” najvažnije vijesti iz ove zatvorene države, bilo da se radi o detonaciji nove nuklearne bombe, lansiranju projektila ili smrti jednog u nizu voljenih vođa. Zovu je “tetka Ri”.

Svojim dramatičnim nastupom i jedinstvenom prezentacijom vijesti toliko se svidjela Kim Jong-unu da je ovu sedamdesetčetverogodišnjakinju povukao iz penzije prije nekoliko mjeseci, u koju je otišla 2012., kako bi objavila vijest da je Sjeverna Koreja stvorila svoju hidrogensku bombu. 

Ri Čun-he rođena je u juli 1943., i to u vrlo siromašnoj obitelji. Siromašnijoj od prosjeka Sjeverne Koreje, a to već samo po sebi opisuje u kakvim je uvjetima odrastala. Upravo zbog svog skromnog podrijetla, i u to vrijeme relativno privlačne pojave, izabrali su ju za prezentericu na nacionalnoj televiziji. Naučila čitati i plakati

Poslana je s nepunih dvadeset godina na studij dramskih umjetnosti u Pyongyang, gdje su od nje stvorili lice koje će postati medijski zaštitni znak Sjeverne Koreje.  

Upravo zbog njezina porijekla i činjenice da su je izvukli iz najdublje bijede, računali su na njezinu poslušnost i apsolutnu odanost. I nisu ni najmanje pogriješili. Ri Chun-hee počela je uvježbavati javne nastupe, dikciju i govor, mimiku, sve elemente koji su, prema zamislima vodstva nacionalne televizijske kuće, trebale osigurati da se Kim Il-sungu, tadašnjem predsjedniku Sjeverne Koreje i tvorcu države, svidi njihovo novo “medijsko otkriće”.

Ri Čun-he objavljivala je, a to čini i danas, sve važne vijesti u Sjevernoj Koreji. Od nuklearnih testova, preko sukoba i borbi, do smrti sjevernokorejskih lidera.

Upravo je Ri Čun-hee prva objavila da je raketa ispaljena iz Sjeverne Koreje preletjela Japan, objavila je Sjevernoj Koreji, ali i ostatku svijeta, kako je ono što je potreslo tlo sa 6,3 stupnja Richtera prije nekoliko dana bila detonacija termonuklearne bombe.

Tetla Ri je u penziji, ali samo u teoriji. Jer dok god se ona pojavljuje na televizijskim ekranima, jasno je da Sjeverna Koreja ima nešto novo, što se Zapadu neće svidjeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.