LIFESTYLE

Ne, nije šala: Ove lutke za seks bi vas doslovno mogle ubiti

Avaz.ba

12.9.2017

Ako se niste brinuli nakon prve sezone Westworlda, sada imate dobar razlog za strah od robota. Stručnjak za cyber sigurnost tvrdi kako bi hakeri jednog dana mogli narediti robotskim lutkama za seks da ubiju svoje ljudske partnere. Nick Patterson tvrdi kako bi hakiranje u današnje robote bilo puno jednostavnije od provale u sofisticirane uređaje poput mobitela ili računala.

Stručnjak sa australskog Univerziteta Deakin pojasnio je kako hakeri mogu ući u sistem i preuzeti kontrolu nad svim vezama, udovima, ali i priključenim dodacima - poput noža u nekom ubojitom scenariju. Naime, robotske lutke za seks o kojima se sve više piše posljednjih mjeseci imat će operacijski sustav, kao što ga imaju i druga računala. Kao takav, ako se poveže na internet, podložan je hakiranjima, a to je posljednja stvar koju želite da vam se dogodi, pojašnjava Patterson. Dodaje da je sasvim realno za očekivati da bi takve robote netko mogao zlorabiti da obavi neku radnju sebi u korist ili da prouzroči štetu, prenosi Daily Mail.

Robotske lutke za seks postale su toliko slične stvarnim ženama da su ih njihovi vlasnici počeli ženiti, a androidi za seks u sljedećih desetak godina postat će sasvim uobičajeni otkriloje istraživanje objavljeno u srpnju. Jedna od najpoznatijih kompanija koja radi takve lutke je Abyss Creations, a njihova najnovija zvijezda je Harmony i ona predstavlja vrhunac tehnologije. Osim što je napravljena od silikona, ručno obojena te samom pojavom iznimno realistična, ona je opremljena umjetnom inteligencijom koja joj omogućuje brzo pamćenje i učenje. Njezin um je rezultat petogodišnjeg kontinuiranog istraživanja područja robotike i kruna dvadesetogodišnjeg rada u području proizvodnje seks-lutaka. U kompaniji vjeruju da će Harmony uskoro biti sposobna razviti snažnu emocionalnu povezanost sa svojim vlasnikom, zapamtiti datum njegova rođendana, njegovu omiljenu hranu, filmove i glazbu, nasmijati ga i razveseliti te, naravno, pružiti mu nezaboravan seksualni užitak. Naravno, Harmony i slični roboti postavljaju i brojna etička pitanja za naše društvo.

- Kao i svaka tehnologija, moramo razlikovati načine korištenja te onda možemo pričati o eventualnim negativnim i pozitivnim stvarima. Razna seksualna pomagala mogu pomagati parovima u zdravom seksualnom odnosu i onda možemo reći da imaju pozitivan utjecaj. S druge strane, lutke, ako potiču ljude na još veću alijenaciju, a čini mi se da to rade, onda pričamo o negativnim stranama - rekao je za Express Goran Arbanas voditelj prve Ambulante za seksualne smetnje u Hrvatskoj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.