Fotograf mora da plati zbog selfija majmuna

Avaz.ba
12.09.2017 21:02
A
A
A

Sudska bitka oko autorskih prava na selfi fotografiju ćubastog makakija završena je van suda, tako što je fotograf prihvatio da četvrtinu budućih prihoda od fotografije donira humanitarnim grupama koje štite te životinje.


Organizacija pod nazivom "Ljudi za etički odnos prema životinjama" (PETA) tužila je britanskog fotografa Dejvida Slejtera, čijom opremom je nastala sporna fotografija, i to u ime majmuna u pitanju - Naruta.

Oni tvrde da autorska prava na fotografiju pripadaju majmunu.

Federalni sudija u San Francisku je, međutim, u januaru 2016. godine, odlučio da životinje ne mogu biti vlasnici autorskih prava.

Slučaj se u julu našao na pred višom sudskom instancom, ali su su dve strane, pošto su postigle dogovor, zatražile da odbaci tužnu.

Glavni savjetnik PETA-e rekao je za da je srećan što će dogovorom postignutim sa fotografom biti pomognuto makakijima, koji se nalaze na listi ugroženih životinja.

Slejter je rekao da ga je sudski proces finansijski iscrpio, a po ranijem pisanju sajtova posvećenih fotografiji, on je neke od sudskih sjednica morao da prati od kuće, jer nije mogao da priušti avionsku kartu do SAD.

Nije jasno koliko je fotografija donijela novca fotografu, koji je ranije izjavio da je prodato manje od 100 primjeraka njegove knjige u kojoj se sporna fotografija nalazi, uprkos silnom publicitetu.

Njegov advokat nije bio odmah na raspolaganju za komentar.

Slučaj se našao pred američkim sudovima zato što se Slejterova knjiga može kupiti i u SAD.

Više o:

PETA majmun fotograf