LIFESTYLE

Amerika proglašena najgorom zemljom za zaposlene roditelje

Avaz.ba

12.9.2017

Raditi puno radno vrijeme i imati dijete veliki je izazov za roditelje. Expert Market uradio je istraživanje gdje su analizirali standard balansa zaposlenih roditelja. Utvrđene su velike razlike od zemlje do zemlje.

Veliko iznenađenje je da Amerika na prvom mjestu kao najgora zemlja za zaposlene roditelje, iako je već decenijama poznata po krilatici "Američki san" koja se odnosi na bolji život.

Expert Market analizirao je koliko roditelji imaju radnih sati godišnje, broj plaćenih dana odsustva koji je dozvoljen zakonom, plaćeno porodiljsko, te odsustvo za očeve. Analizirano je 37 zemalja.

Najbolje zemlje su Finska i Estonija jer imaju mnogo poštovanja prema roditeljima koji su zaposleni. Finska je prva po broju bodova za plaćeno godišnje odsustvo, dok je Estonija na drugom mjestu jer ima najbolji rezultat u kategoriji plaćenog porodiljskog. 

Oni daju 85 sedmica s punom platom.

Japan i Norveška su jedine zemlje koje su u Top 10 a nisu članice Evropske unije. Japan se našao na listi je plaća odsustvo i očevima 30,4 sedmice, a Norveška zbog manjeg broja radnih sati zaposlenih roditelja.

Iako su jedna od najrazvijenijih nacija, SAD su najgora zemlja za zaposlene roditelje. 

Loše su organizovali plaćeno odsustvo roditeljima, a poslodavci uopće ne trebaju plaćati radnicima za godišnje odsustvo zbog roditeljskih problema i događaj.

- Način na koji radimo potpuno se transformisao tokom posljednjih godina i balans radnog i privatnog života je postao vrlo bitan. Naše istraživanje jasno pokazuje koje zemlje osiguravaju budućnost, a koje rizikuje da ostanu na dnu. Odgajanje nove generacije da bude sretna i uspješna je najvažniji posao od svih i roditeljima je potrebno vrijeme da to urade - rekla je Adelle Kehoe iz Expert Marketa.

U Top 10 najboljih zemalja su Finska, Estonija, Austrija, Francuska, Njemačka, Švedska, Japan, Norveška, Luksemburg i Slovačka.

U 10 najgorih zemalja su SAD, Meksiko, Kostarika, Kanada, Čile, Izrael, Turska, Irska, Novi Zeland i Švicarska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.