LIFESTYLE

Pored iPhone-a, Apple predstavio i novo sjedište: Liči na svemirski brod

Avaz.ba

13.9.2017

Tehnolški div Apple nije juče predstavio samo tri nova iPhone-a, već i svoje novo sjedište - džinovsku transparentnu zgradu u obliku svemirskog broda koja je napravljena po ideji pokojnog osnivača Stiva Džobsa.

Novo sjedište, nazvano Apple Park, je futuristički kampus koji se prostire na 70 hektara i u koji može da se smjesti 12.000 ljudi. Nalazi se u Kupertinu, u srcu Silicijumske doline, i nalikuje svemirskom brodu u prirodi.

Stiv Džobs je nekoliko mjeseci prije svoje smrti 2011. javnosti predstavio projekat gradnje Apple Parka, koji je arhitektonski osmislio slavni Britanac Norman Foster.

- Sam park, izvorno džinovski betonski prostor, pretvoren je u zelenu površinu sađenjem više od 9.000 stabala, dok je korporativno sjedište Apple-a dizajnirano tako da se priroda vidi i da zahvaljujući staklenim zidovima nestane granica između interijera i eksterijera - rekao je Kuk.

Kompletan kompleks u cijelosti se snabdjeva sunčevom energijom.

- Stiv Džobs je veliku pažnju posvećivao detaljima i ovo je njegovo čedo - kazao je Appleov analitičar Tim Bajarin.

Apple će početi da organizuje i turističke obilaske svog parka u kojem radnici mogu da uživaju čak i u šetačkim stazama i voćnjaku.

Apple je u svom novom sjedištu, u dvorani Stiva Džobsa, predstavio tri nova modela iPhonea, uključujući nestrpljivo očekivani model X, kojim je obeležena deseta godišnjica prvog iPhonea na tržištu.

Pogledajte kako Apple Park izgleda spolja:


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.