Da li trudnice smiju da voze? Evo odgovora na sve dileme!

Avaz.ba
13.09.2017 23:19
A
A
A

Mnoge trudnice pitaju se da smiju da voze u trudnoći, da li je sigurnije da voze bez pojasa, i ako ga stave kako da to učine na pravilan način.

Najprije, dame u drugom stanju treba da znaju da ne treba da se ustručavaju da upravljaju automobilom tokom trudnoće. 

Naravno, najvažniji uvjet je da se osjećaju dobro. Ukoliko imate česte mučnine, vrtoglavice ili neke druge tegobe koje mogu drastično da poremete koncentraciju, izbjegavajte da vozite. Ove tegobe česte su u prvim mjesecima trudnoće. 

Ukoliko se osjećate dobro, slobodno možete uživati u vožnji. Ipak, vodite računa, zabluda je da je bolja opcija ne vezati pojas! 


 

U slučaju saobraćajne nezgode, stomak će direktno udariti u upravljač. Svi stručnjaci iz oblasti sigurnosti saobraćaja su saglasni da je sigurnije za majku i bebu da bude vezana, bez obzira na to gdje se nalazi u automobilu.

Pojas se vezuje tako da donji dio bude postavljen ispod stomaka i preko kukova. Gornji dio pojasa mora da ide preko ramena, nikako preko vrata, i preporučuje se da bude postavljen dijagonalno između grudi. Dok vozite, povremeno provjerite da pojas nije prešao preko stomaka.

U posljednjoj fazi trudnoće, otprilike od 30. sedmice, nije preporučljivo voziti, naročito na dužim relacijama.

Jednostavno, stomak postaje sve veći, bliže je upravljaču, a i bebici se sigurno ne dopada kad je majka u zgrčenom položaju.