LIFESTYLE

Kako je tajanstveni Planet 9 stigao na rub Sunčevog sistema

Avaz.ba

14.9.2017

Naučnici vjeruju da na vanjskim rubovima Sunčeva sustava postoji tajanstveni Planet 9, a prošle godine objavljena je i studija koja podržava tu teoriju.  

Međutim, dok se čeka njegova potvrda, naučnici nagađaju i kako je uopće tamo završio. Dosad je popularna teza bila da se radi o egzoplanetu koji je zalutao u 'naše krajeve' i da ga je Sunce zarobilo u svoju orbitu prije nekoliko milijardi godina.

Međutim, tim naučnika iz Velike Britanije i Švicarske objavio je nove matematičke analize koje kažu da su izgledi za takav scenarij ravni nuli.

Oni su simulirali hiljade takvih planetarnih ulova i kad su stavili sve uvjete u okvir formiranja Sunčeva sistema, takva stvar ne bi se mogla dogoditi.

 Dimitri Veras sa Univerziteta u Warwicku za Newsweek je rekao kako je drugo vjerojatno objašnjenje da je ovaj planet nastao kao i ostali u blizini Sunca, ali da je s vremenom izguran. Pojašnjava kako je Sunčev sistem u svojoj mladosti bio puno aktivniji i da su ga gravitacijske interakcije izgurale prema rubovima.

No, da bi potvrdili te teorije i postojanje ovakvog planeta, moramo ga detektirati. Najbolji trag bit će njegov dodatni utjecaj na objekte u Kuiperovu pojasu. Procjene su da je ovaj planet desetak puta veći od Zemlje i da mu treba između 10.000 i 20.000 godina za jednu orbitu oko Sunca. Naime, i Pluton smo otkrili tek 1930. godine, a kako mu za krug oko Sunca treba 247 godina, dosad smo vidjeli mali dio njegove orbite.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.