LIFESTYLE

Misiju je počeo u BiH, danas hrani milion djece svaki dan

Avaz.ba

15.9.2017

Tokom rata u BiH vidio sam užasne slike i odmah mi je bilo jasno šta treba da uradim. Odlučio sam da svoj auto napunim svim mogućim potrepštinama i uputio sam se u Bosnu da pružim pomoć, kaže Magnus Mekfarlaneom (Macfarlane), prisjećajući se početka svoje humaniratne karijere. 

Osim što ima podugačko ime, nema ništa posebno komplikovano u vezi s Magnusom Mekfarlaneom Berouom. 

Njegovo iskustvo humanitarnog radnika datira još iz vremena rata u BiH i od tada radi nesmanjenom željom da pomogne.

Njegova knjiga "Koliba koja hrani milion djece" je zapravo aludiranje na sjedište njegove organizacije "Mary's Meals", koje podsjeća na kolibu.  

Danas njegova organizacija "Mary's Meals" ima globalni utjecaj, jer hrani milion djece širom svijeta svaki dan. 

Trenutno su najviše fokusirani na Afriku i dio gdje je bila epidemija ebole. A upravo jedna posjeta Malaviju odredila je njegov dalji poziv. 

- U Malaviju sam sreo jednog italijanskog sveštenika, koji me pitao da li želim da s njim idem u obilaske ugroženih i siromašnih. Tada sam shvatio da je to nešto što treba da nastavim da radim - kaže Magnus. 

Tada je upoznao dječaka čija je majka umirala od side, a koji mu je rekao da je njihov san samo da imaju dovoljno hrane i da mogu da idu u školu. 

- Tada sam shvatio da milioni djece ujutro dolaze u školu, a da pritom nisu ništa jeli. Ja sam želio da promijenim to - prisjeća se Magnus Iako se pojavio na "Tajmovoj" listi 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu, on i dalje ostaje skroman i nerado priča o svemu šta radi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.