LIFESTYLE

Magazin ''Aura'' | Facebook nas čini bolesnima: Društvene mreže štete disajnim putevima

( Ilustracija)

Aura.ba

19.9.2017

Istraživači sa Univerziteta Regis u Koloradu, otkrili su da ljudi koji imaju više prijatelja na Facebooku imaju većih problema sa zdravljem, a posebno su podložni respiratornim infekcijama gornjih disajnih puteva, piše Aura.ba.

Rizik od infekcije viši je među ljudima koji su anksiozni, i to upravo zbog Facebooka. To može značiti da su zabrinuti jer im neko nije odgovorio na njihov komentar ili poruku, ili ako nije prihvatio njihov zahtjev za prijateljstvo.


– Korisnici koji pate od te vrste anksioznosti više puta dnevno se prijavljuju na ovoj društvenoj mreži. Anksioznost je povezana sa padom imuniteta i lošijim zdravljem –tvrdi istraživanje sprovedeno na 89 studenata koji su odgovarali na pitanja o svom zdravstvenom stanju i navikama na društvenim mrežama.


Istraživanje je trajalo deset sedmica, pri čemu je bilježena svaka respiratorna infekcija. Zaključili su da je anksioznost povezana s Facebookom puzrokovala veći broj infekcija, a oni sa više prijatelja su prijavili veću anksioznost i količinu stresa, kao i više infekcija.


Korištenje Facebooka i vrijeme provedeno na toj društvenoj mreži nije povezano sa lošijim zdravljem, tvrdi autor studije Džej P. Kampisi.


– Ako želite da se osjećate manje usamljeno ili sretniji i zdraviji, buljenje u vaš mobilni ili monitor nije pravi način – kazao je Kampisi.


Ovo nije prva studija koja je pokazala kako Facebook nije dobar za zdravlje.


Naime, prethodno istraživanje je potvrdilo da što se duže zadržavate na Facebooku, to se lošije osjećate jer vam se čini da odbacujete svoj život. I to bez obzira na sadržaj koji se pojavi.


U poređenju sa surfovanjem internetom, Facebook je označen kao manje značajan, manje koristan i kao veći gubitak vremena, koji dovodi do lošijeg raspoloženja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.