LIFESTYLE

Nekoliko neobičnih načina na koje marihuana različito utječe na muškarce i žene

Avaz.ba

21.9.2017

Marihuana drugačije utječe na muškarce i žene.  Neka istraživanja pokazuju da postoji zanimljiva veza između estrogena i THC-a, a to kao rezultat ima razlike između toga kako žene i muškarci reagiraju na kanabis. 

Ovo je pet načina na koje kanabis različito utječe na žene i muškarce. 

Ciklusi

Prema istraživanju univerziteta Washington State, žene koje ovuliraju (trenutak u kojem razina estrogena doseže vrhunac i počinje opadati) osjećaju puno snažniji utjecaj THC-a nego inače. Puno snažnije utječe na smanjenje boli i konzumentice se osjećaju puno opuštenije nego muškarci ili žene koje ne ovuliraju.

Smanjenje boli

Prema istom istraživanju, žene zbog specifičnog odnosa estrogena i THC-a puno snažnije osjećaju učinak kanabisa u kontekstu smanjenja boli. 

Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je 30posto jači učinak kod ženki nego kod mužjaka. Ukratko, tipovima je potrebno puno više kanabisa kako bi osjetili isto olakšanje kao i žene.

Tolerancija

Žene puno brže razvijaju toleranciju nego muškarci, što i nije toliko dobra stvar jer će puno brže morati konzumirati puno više kako bi osjetili isti učinak. Istraživanje je pokazalo da ženke miševa razvijaju otpornost unutar deset dana, pa je bila potrebna daleko veća doza kanabisa.

Libido

U manjim dozama kanabis pojačava ženski libido, ali veće doze imaju suprotni učinak zbog načina na koji THC utječe na estrogen, što kod žena izaziva manji interes za seksom. Što se muškaraca tiče, stvari su malo kompliciranije jer kada ga konzumiraju u manjim dozama, libido raste nedugo nakon konzumacije. U slučaju većih doza, porast libida je daleko kraći.

Glad

Prema spomenutom istraživanju, žene ne moraju strahovati od pretjerane gladi izazvane konzumacijom marihuane. 

Tzv. "munchies" pogodit će ih u daleko manjoj mjeri nego muškarce koji će osjetiti daleko veću potrebu da što prije isprazne frižider.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.