LIFESTYLE

Superotkrića: Slučajni izumi koji su promijenili svijet

Avaz.ba

21.9.2017

Mnogi svjetski pronalasci nastali su kao rezultat studioznih eksperimenata, ali je veliki broj onih do kojih se, vjerovali ili ne, došlo sasvim slučajno.

Ovo su neki od najzanimljivijih koji su promjenili svijet u kojem živimo.

Anestezija

Američki zubar Horas Vels je 1776. otkrio azotni oksid, popularno poznat pod imenom „rajski gas“ ili „gas za smijanje“. Njegovo otkriće je uskoro postalo vrlo popularno i počelo da se koristi na društvenim okupljanjima i u zabavnim parkovima kao nešto što će zasmijati i zabaviti ljude.

On je na jednom od takvih događaja primjetio da je glumac koji je bio pod uticajem ovog gasa za vrijeme predstave nezgodno pao, ali je nakon pada nastavio da glumi kao da se ništa nije desilo. Tako je otkrio da ljudi dok su pod uticajem azotnog oksida ne osjećaju bol. Od 1844. godine je počeo da ga koristi za anesteziju kod popravki zuba.

Gumica za brisanje

Englez Džozef Prestli 1770. je zabunom, umjesto hljebnim mrvicama kojima su ljudi prije brisali mastilo, pokušao da obriše grešku gumenom smolom s drveta i otkrio da ta materija zapravo mnogo bolje od mrvica briše mastilo. Ubrzo se obogatio prodajući svoj izum - gumice za brisanje.

Sladoled na štapiću

Davne 1905. godine jedanaestogodišnji Frenk Eperson je pomješao drvenim štapićem sok napravljen od praška i vode i zabunom ga ostavio na terasi. Noć je bila vrlo hladna, a ujutro ga je dočekao smrznuti sok sa štapićem. Oduševljen rezultatom, svoje otkriće je patentirao 1924. godine pod imenom Epsicle (ledeni štapić). Nekoliko godina kasnije djeca su ga nagovorila da naziv svog izuma promjeni u Popsicle (sladoled na štapiću).

Vijagra

Jedno od najpoznatijih slučajnih otkrića je vijagra. Hemičari koji su je napravili tražili su lijek protiv visokog pritiska i srčanih smetnji. Tokom testiranja nisu vidjeli nikakve rezultate u vezi s tim, ali su otkrili da ova plava pilulica uspješno djeluje na intimne djelove tijela muškarca.

Nutela

Poslije Drugog svjetskog rata bilo je vrlo teško i skupo doći do zrna kakaovca pa je poslastičar Pjetro Ferero smislio čokoladni krem u kojem je 50 posto zrna kakaovca zamjenio lješnicima. Desert, koji je nazvao đanduja, postao je ogroman hit i Ferero je uskoro počeo da ga prodaje drugim poslastičarima. Jednog toplog dana čokolada se rastopila na suncu u fin gust krem, koju je nazvao superkrem. On se danas zove „nutela“.

Čičak-traka

Čičak-traku je izumio Francuz Žorž de Mestral, a ideju je dobio šetajući psa. On je primjetio da mu se na pantalone „lijepi“ cvijeće čička, koje se teško skidalo s njih. Pogledao je detaljnije i primjetio da cvjetovi imaju male „udice“ pomoću kojih se čičak hvata za materijal. On je 1951. usavršio i patentirao čičak-traku kakvu danas koristimo.

Koka-kola

John Stit Pemberton, farmaceut iz Atlante koji je razvio ozbiljnu zavisnost od morfijuma, odlučio je da smisli lek koji bi mu pomogao da se riješi te grozne navike. Izmislio je sirup od ekstrakta kola-oraha, kofeina, lišća koke, ekstrakta povrća i šećera. Sirup se prodavao kao lijek dok ga jednog dana konobar nije razredio u mineralnoj vodi. Njegov izum je ubrzo posao veoma popularan, a „koka-kola“ je 6. jula 1887. postala službeni brend.

Penicilin

Britanski biolog Aleksander Fleming u avgustu 1928, nakon godišnjeg odmora, vratio se u svoju laboratoriju i u svojim Petrijevim posudama ugledao buđ. Analiza je otkrila krivca. Bila je to sitna gljivica Penicilium notatum, na kojoj je radio njegov kolega. Prilikom čišćenja laboratorije otkrio je da područje oko gljivica ne sadrži bakterije. Pretpostavljao je da gljiva izlučuje antibakterijsku supstancu i nazvao ju je penicilin.

Čips

Pred kraj smjene u jednom restoranu u Njujorku 1958. gost je vratio krompiriće žaleći se da su predebelo isječeni. Ljutiti kuvar odlučio je da „popravi“ grešku isjekavši krompir na vrlo tanke šnite, bacio ih je na vrelo ulje i nakon prženja posolio. I tako je nastao čips.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.