LIFESTYLE

Uz pomoć ova dva sastojka uklonite i najtvrdokornije mrlje sa tepiha

Avaz.ba

21.9.2017

Sve više ljudi se odlučuje da mekane i tople tepihe izbaci iz kuće zato što se oni brzo prljaju i kvare sliku čistog doma.

Bijeli tepih je lijepo imati, ali plaćanje skupog čišćenja toliko često se ne isplati. Naročito kada znamo da postoji mogućnost da tepih bude isflekan od vina ili hrane.

Postoji nekoliko načina kako možete sami očistiti tepih bez da se obraćate za pomoć skupim servisima. Dvije jeftine namirnice koje će vam pomoći da izvučete fleke iz vašeg tepiha su sirće i soda za kuhanje. Kombinacija ova dva sastojka uspjela je da izvuče fleke stare i preko godinu dana.


Kako biste očistili vaš tepih, napravite mješavinu vode i sirćeta u odnosu 50-50. Prekrijte fleku sodom i poprskajte rastvorom vode i sirćeta. 

Primijetit ćete odmah kako se stvaraju mali mjehurići. Ostavite da djeluje nekoliko sati, a ako primijetite da se mješavina osušila poprskajte opet. 

Zatim stavite rukavice, uzmite četku i dobro izribajte. Kada završite i tepih se osuši, uzmite usisivač i lijepo usisajte ostatke sode.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.