LIFESTYLE

Spavanje nas paralizira: Čudne stvari koje tijelo radi u snu!

Avaz.ba

21.9.2017

Tokom spavanja mozak ispira sav otpad koji se u u njemu sakupljao tokom dana tako što se u njemu aktivira mehanizam koji zovemo glimfatični sastav. 

Čudne stvari tijelo radi kada sklopimo oči i odemo u zemlju snova!

Svjesni um je jedino što se u tom trenutku potpuno isključi, dok se mišići paralizuju, oči rade punom parom, grlo se sužava, mozak stvara izmišljene slike, a neki čak škrguću zubima čitavu noć.

Paraliza

U najdubljoj, takozvanoj REM fazi spavanja, mišići udova se potpuno paralizuju, pa je svako moguće kretanje onemogućeno. Ta paraliza zna i da se zadrži kod ljudi koji imaju poremećaj spavanja i po nekoliko sati nakon buđenja. Najčešće se ovaj strahoviti osećaj događa osobama koje pate od narkolepsije. Naime, one otvore oči, ali ne mogu da se pomjere.

Oči rade punom parom 

San ima svoju svrhu, a to je održavanje tijela i mozga zdravim i opuštenim. Ukoliko niste znali, postoji pet faza spavanja i svaka je dublja od prethodne. Najaktivnija je posljednja, REM faza, koja startuje otprilike 60 do 90 minuta nakon što zaspite. Tada se oči kreću punom brzinom napred-nazad, dok je um usmjeren na ono što sanjamo.

Iscjeljuju se rane

Hormon rasta posebno se luči kada spavamo i odgovoran je za regeneraciju kostiju, mišića i tkiva. Kada se aktivira tokom sna, doprinosi iscjeljivanju rana i obnavljanju ćelija. Dok smo mladi, ovaj hormon podstiče rast i ima mnogo drugih efekata.

Grlo se smanjuje

Mišići koji grlo drže otvorenim u budnom stanju, tokom sna se opuštaju, a grlo se smanjuje. Znajte da je ovo i jedan od razloga zbog kojeg vaš muž ili žena hrče. Naravno, to ne mora biti jedini uzrok za proizvodnju tog zvuka, jer i nazalna opstrukcija može dovesti do ovog „problema“.

Škripanje zubima

Škrgutanje zubima u toku spavanja naziva se bruksizam, ali ne pate svi toga. Uslijed ove nimalo zvučno prijatne radnje mnoge osobe se bude sa bolovima u vilici. Bruksizam može imati morfološko porijeklo, kao posljedica nepravilnosti u vilici. Međutim, zna da se pojavi i iz psiholoških razloga jer se pojedine osobe na taj način nesvjesno oslobađaju napetosti koja se u njima akumulira tokom dana.

Seksualna uzbuđenost

Seksualno uzbuđenje kod oba pola se tokom sna događa zbog vrhunca moždane aktivnosti tokom brzog pokretanja očiju u snu. Mozgu je potrebno više kiseonika, što dovodi do bržeg protoka krvi kroz tijelo. Osim na mozak, to utiče na svaki organ u tijelu, pa tako i na intimne dijelove, što vodi i do aktivacije polnih hormona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.