LIFESTYLE

Naučnike zapanjilo otkriće: AIDS će se u potpunosti iskorijeniti?

Avaz.ba

21.9.2017

Naučnici francuske farmaceutske grupe Sanofi i Američkih nacionalnih zdravstvenih instituta razvili su trostruki antiviralni preparat koji bi trebao biti izvanredno učinkovit u sprječavanju oboljenja od AIDS-a te liječenju. 

Novi preprat o kojem su naučnici objavili članak u srijedu u američkom časopisu Science omogućio je zaštitu majmuna od majmunskog virusa AIDS-a i sojeva virusa humane imunodeficijencije (HIV).

Taj "troglavi" antiviralni preparat pružio je (majmunima) bolju zaštitu od svih drugih antitijela do danas testiranih, jer je neutralizirao 99 posto među više od 200 različitih sojeva HIV-1, navode autori.

Novi lijek nedavno je testiran na ljudskim stanicama u laboratoriju. Ta antitijela proizvedena su zahvaljujući genetičkom inženjeringu za istodobno otkrivanje i neutraliziranje nekoliko zaraznih meta.

"Za razliku od prirodnih antitijela ovaj trostruki antiviralni preparat pogađa višestruke zarazne mete u samo jednoj molekuli", objasnio je dr. Gary Nabel iz Sanfoija.

"Takav pristup ima potencijal poboljšati zaštitu od HIV-a, ali je i temelj za nove terapije protiv raka te autoimunih i zaraznih bolesti", ističe taj virolog i dodaje "Kombinacija terapija već se pokazala djelotvornom protiv HIV-a i raka".

Velika genetska raznolikost HIV-a u svijetu danas je glavna poteškoća u nastojanju da se proizvedu antitijela sposobna učinkovito suzbijati sadašnju pandemiju, objašnjavaju naučnici.

Kliničko ispitivanje faze 1 trebalo bi početi 2018. godine u Nacionalnom američkom institutu za alergije i zarazne bolesti. Provodit će se na dobrovoljcima i osobama koje su zaražene HIV-om.

U testiranju na majmunima naučnici su radili s tri skupine od osam majmuna. Prve dvije skupine primale su antitijela VRC01 te PGDM1400, a treća je primala trostruka antitijela.

Nakon pet dana svih 24 majmuna bila je izloženo dvama sojevima majmunskog virusa AID-s i kombinaciji HIV-a.

Većina jedinki iz prvih dviju skupina, pet, odnosno šest, bilo je zaraženo, ali se nijedan majmun nije zarazio u trećoj skupini koja je primala trostruka antitijela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.