LIFESTYLE

Učinite dom raskošnim uz trikove sa ogledalima

Avaz.ba

28.9.2017

Sa ogledalima kod uređenja doma možete zaista šta god poželite: učiniti prostor naizgled višim, širim, elegantnijim, uhvatiti više svjetlosti, smiriti ugođaj ili “nabaciti“ malo dramatičnosti, bajkovitosti.

Donosimo vam deset ideja kako da pravim izborom ogledala uredite svoj dom.

1. Ne bojte se zidnih ogledala većih dimenzija – upravo takve površine daju prostoru utisak prozračnosti. Odličan trik za kupatilo, predsoblje, stepenište. I svuda gdje želite da vidite cijelu figuru dok se oblačite i šminkate.

2. Veće ogledalo možete uramiti kao sliku i postaviti na pod, pomalo “nehajno” naslonjeno na zid. Tako možete istaći lijep komad namještaja, neki ukrasni predmet ili sobne biljke.

3. Za posebne svjetlosne efekte, postavite ogledala tako da “hvataju“ više prirodne svjetlosti koja dopire s prozora, ili u blizini ogledala postavite lampu ili svijeće.

4. Monotoniju velikog i pustog zida možete “razbiti“ kombinacijom više manjih ogledala u različitim veličinama i(li) oblicima. Posebno lijepo izgledaju “razbacana“ okrugla ogledala.

5. Pokretno, rotirajuće ogledalo odličan je izbor za toaletni stočić.

6. Trik koji će na sebe sigurno skrenuti poglede, a uz to sjajno “udvostručiti“ prostor je ormar sa ogledalima, ili sto sa ogledalom umjesto ploče.

7. Ako je prostor podeljen na više manjih cjelina (npr. trpezarija, dnevni boravak), dodatno ga razigrajte tako da se u svakoj cjelini nalazi ogledalo drugačijeg oblika. Na primjer, ogledalo, slično slikarskom štafelaju, vrlo je efektan ukras u sobi.

8. U velikoj bjelini, pomalo dramatičan kontrast daće ogledala s masivnim crnim okvirima.

9. Pokretni klizni zidili vrata kliznog ormara sa ogledalom na sebi daće prostoriji dodatnu “dubinu“.

10. Ne razmišljajte o ogledalima samo kao o dekoraciji nego razigrajte prostor i neočekivanim predmetima poput disko kugle sa staklićima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.